Arama
Servisler
Sosyal Medya

TYH Tekstil’den ‘sendika’ açıklaması

DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, İstanbul merkezli TYH Tekstil’in Manisa’nın Akhisar ilçesinde bulunan fabrikasında son 3 ayda işten çıkarılan işçi sayısının 581 olduğunu açıkladı. Sendika işten çıkarmaların nedenini sendikal örgütlenme olarak açıklarken, TYH Tekstil sendikal faaliyetlerinin engellenmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. TYH Tekstil’den yapılan açıklamada, ekonomik gerekçelerle Aralık ayında 202 çalışanla veda edildiği, işten çıkarılan işçilerin tüm alacaklarının ödendiği kaydedildi.

DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, İstanbul merkezli TYH Tekstil'in Manisa'nın

DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkan Danışmanı ve TYH Tekstil örgütlenmesinden sorumlu Bahadır Derin, Akhisar’da faaliyet gösteren TYH Tekstil fabrikasında yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

TYH Tekstil yönetiminin, DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası’nın yaklaşık 8 aydır sürdürdüğü sendikal faaliyetleri engelleme girişimlerini devam ettirdiğini savunan Derin, son olarak 20 Aralık 2024’te sendika üyesi 274 işçinin SMS yoluyla işten çıkarıldığını ifade etti.

Derin, fabrikanın daha önce de benzer gerekçelerle 30 Eylül 2024 tarihinde 307 işçiyi işten çıkardığını söyledi.

İşten çıkarma kararının işçilerin sendikal haklarını engellemeye yönelik bir baskı aracı olduğunu söyleyen Derin, “Sendikal örgütlenme, işçilerin en temel haklarından biridir. Ancak işverenin bu baskıcı tavırları, işçilerin demokratik haklarını kısıtlamaktadır. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın haklarını savunmaya devam edeceğiz ve sendikal mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

TYH Tekstil: 202 çalışanımızla alacakları ödenerek vedalaşıldı

TYH Tekstil ise söz konusu iddiaların haberleştirildiği Akhisar Haber’e gönderilen tekzip metninde işten çıkarılan çalışanların tüm yasal haklarının eksiksiz ödendiğini ve şirketin sendikal faaliyetlere engel olduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.

TYH Tekstil Vekili Av. Hasan Ayık tarafından gönderilen açıklamada, şirketin, tekstil piyasasındaki olumsuz gelişmeler dolayısıyla talep azalması, buna bağlı üretimde ve satış olanaklarında azalma, maliyet artışları, enflasyonist ortam, üretim giderleri dahil tüm giderlerin artması dolayısıyla olumsuz etkilendiği, şirketin iktisadi devamlılığı adına bazı işletmesel tedbirler alındığı,  son 3 yıl içinde verimlilikleri az, maliyetleri fazla olan üç işletmeyi, yani Sivas, İzmir (BEGOS) ve son olarak Akhisar Gıda Çarşısındaki şubelerini kapattığı, buna ilaveten Aralık ayı sonunda, Akhisar OSB’deki iş yerinde istihdam fazlası 202 çalışanıyla vedalaşmak zorunda kaldığı belirtildi.

TYH Tekstil: Sendikal faaliyetlere engel olunması söz konusu değildir

Açıklamada, “Çalışanlarımızı mağdur etmemek ve mahkeme/adliyelerle zaman ve masraf kaybına sebebiyet vermemek için arabuluculukta anlaşma sağlanmış, tüm alacakları eksiksiz bir şekilde ödenmiştir. Şirketimiz, gelecekte yaşanacak sektördeki gelişmeler ve iyileşmelere göre, kapanan şubeleri yeniden faaliyete geçirme,  iş akdi feshedilen ve hakları ödenen çalışanlarımızla yeniden çalışma gayesi içindedir. Dolayısıyla şirketimizin kapattığı ve halihazırda faaliyete devam ettiği işyerlerinde vedalaştığı, ileride imkan olursa tekrar çalışmayı düşündüğü çalışanların sendikaya üyeliği olup olmadığını bilmemektedir. Bakanlık kayıtlarında mevcut olan durumu şirketimizin öğrenmesi de mümkün değildir.” denildi.

Açıklamada, sendikal faaliyetlere işverenin engel olmaya çalıştığı iddiasının asılsız olduğu, şirketin, çalışanların sendikal faaliyetlerine engel olmasının söz konusu olmadığı kaydedildi.

(Kaynak: Akhisar Haber)