ABD Başkanı Donald Trump, salı günü CEO’larla bir araya gelerek, ABD’de üretim yapan şirketler için yüzde 21 olan kurumlar vergisi oranını yüzde 15’e düşürme vaadini tekrarladı.
Trump ayrıca ithalata uyguladığı gümrük vergilerini savundu ve bu vergilerin artabileceğini söyledi.
‘ABD’nin yerli üretimi canlandırması zaman alır’
New Jersey’de erkek gömlekleri üreten Gambert Shirtmakers’ın sahibi ve CEO’su Mitch Gambert, “Üretimi ABD’ye geri getirmek isteyen (ABD’li perakende) markalarından bir sürü talep alıyoruz” dedi.
Kaliforniya merkezli perakendeci Reformation’ın operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Kathleen Talbot da Los Angeles’taki tedarikçilerine daha fazla sipariş verdiğini, New York ve Nevada gibi diğer eyaletleri de değerlendirebileceğini söyledi.
Talbot, “Yerli üretimi yeniden canlandırmaya ya da yatırım yapmaya çalışmanın ruhuna inanıyorum, ancak bu zaman alacak” diye konuştu.
Talbot, Trump’ın Meksika’dan yapılan ithalata yönelik olarak Nisan ayında yürürlüğe girmesi planlanan gümrük vergilerinin perakendecileri tedarik zincirini değiştirmeye zorladığını söyledi.
E-ticaret kanallarının yanı sıra ABD, İngiltere ve Kanada’da 50’den fazla mağazada satış yapan Reformation, ham maddeleri ve bitmiş ürünleri sınırdan Los Angeles’a taşıyıp geri getirebilecek kadar yakın olan 6 Meksika fabrikasından kıyafet tedarik ediyor.
Ralph Lauren ve ABD ordusu için giysi üreten New York merkezli Ferrara Manufacturing’in CEO’su Joe Ferrara, daha fazla perakendecinin yün palto ve blazer ceket gibi ürünlerin küçük parti, hızlı geri dönüşlü üretimini test etmek için kendisine başvurduğunu söyledi.
‘Büyük ölçekte üretim için altyapı yok’
Amerikan Giyim ve Ayakkabı Derneği Başkanı Steve Lamar ise endüstri grubunun ABD’deki üretimde mütevazı bir artış görmeyi beklediğini belirtti. Lamar, büyük ölçekte giysi ve ayakkabı üretmek için “işgücü, beceri seti, malzeme ve altyapıya sahip değiliz” ifadelerini kullandı.
‘Vietnam ve Bangladeş Çin’i geçti’
Amerikalılar düşük fiyatlı Çin ve Asya yapımı giysiler almaya alışmış durumda.
Amerikan Giyim ve Ayakkabı Derneği verilerine göre, ABD’de satılan giysi ve ayakkabıların yaklaşık yüzde 97’si ithal ediliyor. Çin, ABD’nin hazır giyim ithalatının en büyük kaynağı, ancak Vietnam ve Bangladeş’teki giyim üretimi arttıkça son 15 yılda payı düştü.
‘ABD’de giyim sektörü 1990’dan beri küçülüyor’
Ohio Miami Üniversitesi’nde tedarik zinciri yönetimi profesörü olan Yao Jin, markaların ve perakendecilerin Çin, Vietnam, Bangladeş ve diğer düşük ücretli ülkelerdeki fabrikalardan tedarik yapmaya başlamasıyla ABD giyim imalat sektörünün 1990’dan bu yana küçüldüğünü, bunun da maliyetleri ve fiyatları düşük tutmalarını sağladığını söyledi.
‘ABD’li yerli üreticilerin zamana ihtiyacı var’
Ulusal Tekstil Örgütleri Konseyi Başkanı Kim Glas, Trump’ın Çin’den yapılan hazır giyim ithalatına getirdiği ek gümrük vergilerini destekliyor. Ancak Meksika ve Kanada’ya uygulanan gümrük vergilerinin, üretimin farklı aşamaları için sınır ötesine ABD pamuğu ve yünü, ipliği ve kumaşı göndermeye dayanan sektöre zarar verdiğini söyledi.
Tarifeler konusundaki kafa karışıklığının yararlı olmadığını kaydeden Glas, “ABD’li yerli üreticilerin büyümesi ve yatırım yapması için uzun vadeli kesinliğe ihtiyaçları var.” dedi.