Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Narbay, Uzak Doğu ve Güney Asya’dan yapılan 57,38 milyar dolarlık tedarikin bir kısmının Türkiye’ye kayabileceğini belirtti.
İTKİB Hedef dergisine değerlendirmelerde bulunan Narbay, “Dünyanın en büyük ikinci tam entegre tekstil ülkesi olarak tasarım, inovasyon ve üretim kapasitemizle öne çıkıyoruz” diyen Narbay, “ABD ve AB pazarında Uzak Doğu’nun kaybettiği payı alabiliriz” dedi.
ABD ve AB pazarında avantaj
Narbay, AB’nin Çin ve Tayvan gerilimi nedeniyle tedarik zincirini çeşitlendirme arayışında olduğunu vurgulayarak, “Avrupalı alıcılar, güvenli ve yakın coğrafyalara yöneliyor. Türkiye bu anlamda ideal bir alternatif” ifadelerini kullandı. Ayrıca, ABD’ye ihracat yapan Avrupalı markaların Uzak Doğu’dan Türkiye’ye kayabileceğini, bunun yeni ihracat kanalları açabileceğini söyledi.
‘Uzak Doğu fiyat kırabilir, destek mekanizmaları acilen devreye alınmalı’
TGSD Başkanı Toygar Narbay
Narbay, Uzak Doğu ülkelerinin boşalan kapasitelerini doldurabilmek için fiyat indirimleri ve teşviklerle Avrupa pazarında agresif hareket edebileceği uyarısında bulundu.
“Pandemi döneminde yaşadığımız tedarik zinciri kırılmaları tekrar edebilir” diyen Narbay, Türkiye’nin bu fırsatı kaçırmaması için acilen adım atılması gerektiğini vurguladı:
-
Hammadde ve ara malı ithalatında dışa bağımlılık azaltılmalı,
-
Üretim ve yatırımı destekleyen rekabetçi teşvikler uygulanmalı,
-
Sektörün ihracat kapasitesi artırılmalı.
Küresel tedarik zincirinde Türkiye’nin rolü güçlenebilir
Narbay’ın değerlendirmelerine göre, ABD’nin yeni vergi politikası Türk tekstil sektörü için önemli bir sıçrama tahtası olabilir. Ancak bu fırsatın değerlendirilebilmesi için kamu-özel sektör iş birliğiyle proaktif politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor.