Arama
Servisler
Sosyal Medya

Tekstilin geleceği ‘akıllı’ çözümlerde

Türk tekstil sektörünün güçlü ve dinamik yapısıyla krizlere karşı dirençli hale geldiğini belirten Korteks Genel Müdürü Barış Mert, teknik tekstil ve sürdürülebilir tekstil ürünlerine talebin giderek arttığını söyledi. Mert, “Türkiye olarak, nitelikli insan kaynağımız ve ileri teknoloji yatırımlarımız sayesinde küresel pazarda güçlü bir konumda bulunuyoruz; bu durumun 2025 yılında da devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.

Türk tekstil sektörünün güçlü ve dinamik yapısıyla krizlere karşı dirençli

2024 yılının sektörde yaşanan yüksek enflasyon, artan üretim maliyetleri ve küresel ekonomideki resesyonun etkisiyle oldukça zor geçtiğini belirten Korteks Genel Müdürü Barış Mert, özellikle enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve hammadde tedariğindeki sıkıntıların sektör genelinde üretim maliyetlerini ciddi oranda artırdığını söyledi. Bu durumun özellikle kapasite kullanım oranlarının düşmesine ve piyasalarda daralmaya yol açtığını kaydeden Mert, “Olumsuzluklara rağmen, Korteks olarak satış performansımızın bütçemizle uyumlu olduğunu söyleyebilirim. Ürün kalitemiz ve müşteri odaklı yaklaşımımız sayesinde iç ve dış pazarlarda rekabetçiliğimizi koruduk.” dedi.

‘Sürdürülebilirlik yatırımlarına ara vermedik’

Teknik tekstil ve sürdürülebilir tekstil ürünlerine talebin giderek artmasının hem sektör hem de Korteks açısından bir fırsat yarattığını ifade eden Barış Mert, “Özellikle çevre dostu ürünlere yönelimin artması, sürdürülebilir tekstil çözümlerine yaptığımız yatırımların önemini bir kez daha ortaya koydu. Sektörümüzdeki birçok firmanın aksine, bu süreçte bile dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik odaklı projelerimize ara vermeden devam ettik. Enerji verimliliğini artırmaya ve karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik çalışmalarımızla hem sektörde öncü konumumuzu güçlendirdik hem de rekabet gücümüzü koruduk.” diye konuştu.

Korteks Genel Müdürü Barış Mert

2025 yılı için çok daha umutlu olduklarını belirten Mert, şunları söyledi:

‘Sektöre güvenimiz tam’

“Tekstil sektörünün krizlere rağmen hızlı toparlanma yeteneğine olan güvenimiz tam. Tekstil sektörü, dinamik yapısı ve güçlü üretim altyapısıyla geçmişte birçok krizi başarıyla atlatmış bir sektördür. Türkiye olarak, nitelikli insan kaynağımız ve ileri teknoloji yatırımlarımız sayesinde küresel pazarda güçlü bir konumda bulunuyoruz; bu durumun 2025 yılında da devam edeceğine inanıyoruz.”

‘Akıllı Hayat 2030’

Korteks’in “Akıllı Hayat 2030” stratejisi çerçevesinde belirlenen hedefler doğrultusunda, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi odaklı projelerine hız kesmeden devam edeceğini belirten Mert, “Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen iplik üreticilerinden biri olarak, çevresel etkilerimizi en aza indirmek ve enerji verimliliğimizi artırmak amacıyla tüm süreçlerimizi sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yeniden şekillendiriyoruz. Yeşil dönüşümün gerektirdiği yenilikçi çözümleri hayata geçirirken aynı zamanda paydaşlarımızla da iş birliği içerisinde hareket etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

2025 yılında da yüksek katma değerli teknik tekstil ve akıllı tekstil ürünlerine odaklanacaklarını kaydeden Mert, şu değerlendirmelerde  bulundu:

‘Akıllı tekstil ürünlerine odaklanacağız’

“Akıllı tekstil çözümlerinin sektördeki öneminin her geçen gün arttığının bilinciyle, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerimize yönelik yatırımlarımızı artırarak müşterilerimize daha yenilikçi ve verimli çözümler sunmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, pazar payımızı korumanın yanı sıra stratejik pazarlarda yeni fırsatlar yaratarak küresel varlığımızı daha da güçlendireceğiz. Ayrıca, sektörde yetkin ve yenilikçi bir iş gücünü desteklemeye yönelik çalışmalarımızla, insan kaynağımızın gelişimine yatırım yapmayı sürdüreceğiz. 2025 yılında tüm iş süreçlerimizde yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme kavramlarını temel alarak sektördeki lider konumumuzu pekiştirmeyi hedefliyoruz.”

(Kaynak: EkoHaber gazetesi)