Arama
Servisler
Sosyal Medya

Tekstilde ücret krizi: İşçiler ardı ardına iş bırakıyor!

Yeni asgari ücretin yürürlüğe girdiği şubat ayıyla birlikte tekstil sektöründe beklenen kriz başladı. Türkiye’nin en büyük tekstil üretim merkezlerinden Gaziantep Başpınar OSB’de yer alan fabrikalarda düşük zammı kabul etmeyen işçiler iş bırakma eylemleri yapıyor.

Yeni asgari ücretin yürürlüğe girdiği şubat ayıyla birlikte tekstil sektöründe

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tekstil fabrikalarından ardı ardına iş bırakma ve eylem haberleri geldi.

Gaziantep merkezli Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN), ocak ayının son haftasında Başpınar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tekstil ve dokuma işçileri ile birlikte kurultay düzenledi.

Kurultayda tekstil işçilerinin talepleri de açıklandı. Yüzde 65 zam isteyen işçilerin ayrıca 3 talebi vardı:

Maaş tutarında yılda en az iki ikramiye, banka promosyonlarının işçilere verilmesi ve vergi dilimi kesintilerinin işçilere yansıtılmaması.

Tekstil işçileri yüzde 30’luk asgari ücretin yürürlüğe girdiği şubat ayına bu taleplerle girerken, ilk eylem ve uzlaşma haberi Gaziantep Ufuk Halı’dan geldi.

Ufuk Halı’daki iş bırakma eyleminin ardından işverenle işçiler arasında yapılan görüşmelerde yüzde 40 zamda uzlaşma sağlandı.

Yalçın Kardeşler Halı işçileri iş bıraktı

Gaziantep’ten ikinci eylem haberi ise Yalçın Kardeşler Halı’dan geldi.

İşverenin yüzde 34 zam teklifini kabul etmeyen fabrikada önce dokuma, ardından da iplik bölümü işçileri iş bıraktı.

İşçileri taleplerini şöyle sıraladı:

1. Sabit ücretlere yüzde 80 zam (Halfe için sabit aylık 45 bin TL, Telci için sabit aylık 40 bin TL).

2. Atkı başı (işçilik) yüzde 70 zam.

3. Ramazan ve Kurban bayramlarında yarım maaş tutarında ikramiye.

Karafiber ve Şireci Tekstil’de iş bırakma eylemi

Gaziantep’te Yalçın Kardeşler Halı’dan sonra Selçuk İplik (Karafiber Tekstil) firmasının beş fabrikasında da işçiler iş bıraktı.

Yüzde 32,5 zam oranını kabul etmeyen işçilerle işveren arasında fabrika önünde sözlü tartışmalar yaşandı.

Karafiber’le birlikte Şireci Tekstil işçileri de iş bırakma eylemine başladı.

İşçilerin soğuk ve yer yer kar yağışlı havaya rağmen fabrika önlerindeki eylemleri devam ederken, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen işverenlere diyalog çağrısı yaptı.

‘Fedakarlığı hep işçi mi yapacak?’

İşçilere seslenen Türkmen, “Dünyanın her yerinde herkesin kendi sattığı malın pazarlığını yapma hakkı vardır. Siz de emeğinizi kaç liradan satacağınızın pazarlığını yapmak istiyorsunuz. Patron bir zam açıkladı, sizin de bir talebiniz var, o talebi dile getiriyorsunuz. Eğer bu ülkede patronlar gerçekten demokrasiye, hukuka uysalar, temsilcilerinizi dinler, işçileri dinler, bir karşılıklı diyalog olur, pazarlık olur. Bugün anlaşamazsanız yarın anlaşırsınız. Yarın girdiğinizde siz yine bu iş yerinde birlikte çalışacaksınız yüz yüze bakacaksınız.” dedi.

İşçilerin pandemi ve deprem dönemlerinde özveriyle çalıştığını belirten Türkmen, “İhracat rekorları kırdılar, kâr rekorları kırdılar, sizin emeğinizle başka ülkelere yeni yatırımlar yaptılar ama bir gün ‘biz bu sene rekor kırdık, çok kazandık’ diye size fazladan üç kuruş verdiler mi? Ama şimdi ‘işler kesat bunu ödeyemeyiz fedakarlık yapın’ diyorlar, yahu bu ülkede fedakarlığı hep işçiler mi yapacak?” diye sordu.

Gaziantep Başpınar OSB’de tekstil firmaları dışında Barem Ambalaj ve Ender Alüminyum fabrikalarında da işçiler iş bıraktı.