Arama
Servisler
Sosyal Medya

Tekstil yine Meclis gündeminde: Sanayi Bakanı sektöre sırtını dönmüş!

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Meclis Genel Kurulunda tekstil ve hazır giyim sektörünün sorunlarını dile getirdi. Sanayi Bakanı’nı sektöre sırt çevirmekle suçlayan Arpacı,” Tekstil sektörü eriyor, yatırım Mısır’a kaçıyor” dedi. İstihdam destek paketini de değerlendiren Arpacı, “Bu teşvik paketi sanki vermemek üzerine kurgulanmış gibi” diye konuştu.

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Meclis Genel Kurulunda tekstil ve

CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Şeref Arpacı, Meclis Genel Kurulunda gündem dışı söz alarak, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yaşanan sorunları dile getirdi.

Arpacı’nın genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmeleri şöyle oldu:

‘Bu vücut kemoterapi tedavisine artık dayanamıyor’

“Türkiye ekonomisi derin bir krizin içinde, başta emekliler ve sabit ücretle çalışanlar olmak üzere toplumun her kesimi, son üç senelik süreçte yapılan hatalar sebebiyle hiperenflasyon, stagflasyon, skimpflasyon gibi kanser hâlini almış enflasyonun her çeşidiyle tanışmak zorunda kaldı. Enflasyonla mücadele için Mehmet Şimşek ve ekibi sıkı para politikalarıyla tabiri caizse Türk ekonomisine kemoterapi uygulayarak enflasyonla mücadele ediyor. Ama baz etkisiyle, ama uygulanan politikalarla enflasyonda az da olsa düşüş var fakat vücut bu kemoterapi tedavisine artık dayanamıyor. Tümör yani enflasyon küçüldü fakat aynı zamanda nabız düştü, solunum yetmezliği var, kaslar eriyor, vücudu yani Türkiye ekonomisini ayakta tutan sanayici, ihracatçı, çiftçi, esnaf kötü durumda, Türkiye ekonomisi bir türlü yoğun bakımdan çıkamıyor, hem enflasyonla mücadelede istenilen sonuç alınamıyor hem de dinamikler artık iflas noktasında. Sıkı para politikası dışında başka tedavi uygulamaları yapmak zorundayız. Sıkı maliye politikası, yapısal reformlar, hukuk ve adalet sistemini geliştirmeden güven tesis edemeyiz, Türkiye ekonomisini ayağa kaldıramayız.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinin Diyanet İşleri Başkanlığından daha düşük olduğunu belirterek, Bakan Fatih Kacır’a yönelik eleştirilerde bulunan Arpacı, şunları söyledi:

‘Tekstil sektörü eriyor’

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı

“… (Sanayi Bakanı) kafayı takmış yüksek teknoloji ürünlerine, diğer tüm sektörlere sırtını dönmüş; sanayiciyi katma değerli, verimli üretim yapmamakla suçluyor. Bugün Türkiye’nin ihracat kilogram fiyatı 1,5 dolar seviyesindeyken hazır giyim ihracatı yapan bir firmanın ortalama kilogram fiyatı 25 dolar seviyesinde. Beğenmediği tekstil sektörü bu ülkenin kadın istihdamına en büyük katkıyı sağlıyor, hem de 35 milyar dolarlık bir gelir yaratıyor ama tekstil sektörü eriyor. İstihdam kaybı resmî rakamlara göre 300 bin kişi; yatırım Mısır’a kaçıyor.”

‘İstihdam desteği vermemek üzerine kurgulanmış’

Dört sektörde KOBİ’ler için açıklanan istihdam destek paketinin yetersiz olduğunu savunan Arpacı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu teşvik paketi sanki vermemek üzerine kurgulanmış gibi; 250 kişinin üzerinde çalışanı olan bu teşvikten yararlanamıyor. İyi de tekstil sektöründe büyük firmalar siparişi alır ve piyasadaki tüm küçük tedarikçilerinin kapasitelerini doldurur; fason dokumacılar, konfeksiyoncular, etiketçiler, nakışçılar, matbaalar, bu tedarikçiler bu sayede üretim yaparlar. Büyük firmalara teşvik vermeyip rekabet gücünü artıramazsak piyasadaki KOBİ’lere de bir faydamız olmaz. Ayrıca, aylık çalışma günü düşen bu teşvikten yararlanamıyor. Zaten piyasalar kötü, kapasite kullanımı her ay düşüyor. Bir çalışan hasta oldu diyelim, bir ay rapor aldı, aylık çalışma gününüz düştü diye bu teşvikten yararlanamıyorsunuz, böyle teşvik olur mu! Bakanın reel sektörden ne kadar uzak olduğunun göstergesidir bu paket ve ivedilikle düzenlenip tüm firmalara verilmesi, sektördeki tüm firmalara verilmesi ve şartlarının gevşetilmesi gerekiyor.”

‘Kaybeden ihracatçı oldu’

Politika faizindeki indirimlerin reeskont kredilerine hâlâ yansıtılmadığını kaydeden Arpacı, “EXIMBANK kredileri peşin faiz ödemeli, hâlâ 30 seviyesinde yani aslında yüzde 38. Döviz hâlâ baskılanıyor, faiz, enflasyon, döviz denkleminde kaybeden ihracatçı oldu. Bu politika devam edecekse yüzde 25 döviz bozdurma zorunluluğu kalkmalı, ihracat bedelinin tamamını bozduranlara verilen prim en az yüzde 5 olmalıdır.” dedi.

‘Biz nasıl ve neden üretelim?’

Mevcut yönetimin kolay yoldan para kazanan sermaye ile ömrünü sanayicilikle geçirmiş insanları birbirine karıştırdığını savunan Arpacı, “Rekabetçi olmak verimli üretim kadar ekosistemle de alakalıdır. Şimdi size soruyorum: Rakipleriniz yüzde 2-3 faizle on yıl vadeli kredilerle borçlanırken, Uzak Doğulu şirketler ham maddeye en az yüzde 30 daha ucuz ulaşabilirken, eğitim sistemindeki çarpıklıklar yüzünden insan kaynaklarımız bu kadar sınırlıyken bu ülkede servet transferiyle kolay yoldan para kazanmanın çok fazla yolu varken, ülkenin kaynakları damatlara, yandaşlara aktarılırken ve en acısı iş insanlarını temsil eden TÜSİAD Başkanları çok da haklı konuşmalarından dolayı gözaltına alınıp yurt dışına çıkış yasağı getirilirken biz nasıl dünyayla rekabet edip varlığımızı sürdürelim ve neden yüksek teknoloji ürünler üretecek fabrikalara yatırım yapalım?” diye konuştu.

Arpacı, mevcut tablonun sorumlusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP iktidarı olduğunu söyledi.