Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Uğur Onur Çinko, Nöbetçi Gazete’den Seçil Semiz Özcan’ın sorularını yanıtladı.
‘Sektör kendi sorunlarını kendisi çözmek zorunda’
Tekstil sektörünün son 2 yıldır kur rejiminden kaynaklanan maliyet artışlarıyla durgun bir süreçten geçtiğini belirten Çinko, sektörün ne denli önemli olduğunun göz ardı edildiğini kaydederek, “Sektör kendi sorunlarını, kendi başına çözmek zorunda kalıyor” dedi.
Türkiye’nin ana istihdam kanalının tekstil sektörü olduğunu, diğer sektörlerle kıyaslandığında en verimli ekonomik sonuçları veren sektörün de tekstil olduğunu ifade eden Çinko, “Dış ticaret fazlası veren nadir sektörlerden biriyiz” diye konuştu.
Çinko, durgunluktan çıkışın yolunu şöyle özetledi:
‘Krizden hızlı çıkış kur rejimine bağlı’
“Durgunluk döneminden hızlı çıkışın yolunu bir miktar kurdaki rejime bağlıyoruz. Tabii enflasyonu artırmadan. Özellikle ihracat firmalarının kısmen desteklendiği, daha fazla programla üretilen ürünlerin daha satılabilir oluşu ve dövizin ülkemize daha fazla girişinin yollarının aranmasını önemli buluyoruz.”
Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasıyla yeniden gündeme gelen ısıya dayanıklı tekstillerin kullanımıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çinko, şunları söyledi:
‘Mevzuatlarda tekstilin önemi göz ardı edilmemeli’
“Mevzuatlar yazılırken binayı düşünüyoruz, elektrik aksamını düşünüyoruz, mimarisini düşünüyoruz ama yangının tutuşmasına, büyümesine, yayılmasına neden olan ana ürünler tekstil ürünleridir. Bir mevzuat düzenlendiği zaman tekstil sektörünün önemi göz ardı edilmemeli. Tekstil sektöründeki mevzuat eksikliği yangının hızla büyümesine sebebiyet verebilir. Bununla ilgili Tekstil Mühendisleri Odası olarak tüm kurumlarla iş birliğine açığız.”
Tekstil sektörünün çevre sorunlarıyla yan yana anıldığını da hatırlatan Başkan Çinko, bu konuda sektörün birçok çalışma içerisinde bulunduğunu bildirdi.
Bursa’da sürdürülebilirlik sempozyumu düzenlenecek
Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak yapılan çalışmalara katkı koymaya çalıştıklarını kaydeden Çinko, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik farkındalığı artırmak amacıyla 11 Nisan’da Bursa’da “Tekstilde Sürdürülebilirlik Sempozyumu” düzenleneceğini açıkladı.
Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere birçok global şirket sorumlularının sempozyumda olacağını söyleyen Başkan Çinko, sürdürülebilirliğin her alanda etkinliğini anlatacak bir sempozyum olacağına dikkat çekti.
‘Tekstili tercih eden öğrencilere geri ödemesiz burs’
Türkiye’deki üniversitelerde birçok bölümde kontenjanlar artarken tekstil mühendisliği bölümünde bu artışın gerçekleşmediğini dile getiren Çinko, bu durumun pozitif faydasına dikkat çekerek, “Sektörümüzün daha iyi öğrenciye olan talebi artmış durumda” dedi.
Sektör paydaşları tarafından organize edilen burs programı olduğunu açıklayan Çinko, ifadelerine şöyle devam etti:
“’Tercihim Tekstil Mühendisliği’ isimli bir burs fırsatı sunuyoruz. Üniversite sınavından sonraki tercih döneminde ilk 80 bin giren öğrenciye asgari ücretin yarısı, ilk 40 bine gören öğrenciye asgari ücretin yüzde 70’i kadar, ilk 20 bine giren öğrenciler için de asgari ücretin tamamı kadar 4 yıl boyunca burs sağlanıyor. Geri ödemesiz olan bu burs ÖSYM ve YÖK ile iş birliği halinde olan bir burs programı.”