Arama
Servisler
Sosyal Medya

‘Tekstil çökerse hepimiz altında kalırız’

Hazır giyim sektörünün aksesuar ihtiyacını karşılamak üzere geniş bir yelpazede üretim yapan Aden Trimming Kurucu Ortağı Mustafa Günaydın, tekstil ve hazır giyimin Türk ekonomisi için bir “kale” olduğunu belirterek, “Artık bu kale yıkılmak üzere, sektör çökerse hepimiz alında kalırız” dedi.

Hazır giyim sektörünün aksesuar ihtiyacını karşılamak üzere geniş bir yelpazede

Tekstil ve hazır giyim sektörünün durumuna ilişkin olarak sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Günaydın, “Sektör çökerse hepimiz altında kalırız” dedi.

Tekstil sektörünün Türkiye’nin can damarı olduğunu, ancak gelinen noktada “resmen” can çekiştiğini söyleyen Günaydın, “Yıllardır bu ülkeye döviz kazandıran, milyonlarca insanı doyuran bu sektör artık ayakta kalmaya çalışıyor. Ama kimsenin umurunda mı? Soruyorum size, böyle devam ederse bu sektör nasıl ayakta kalacak?” diye sordu.

İhracat şampiyonu tekstilin dış ticaret fazlası veren nadir sektörlerden biri olduğunu kaydeden Günaydın, sektörün yarısından fazlası kadın olmak üzere 1 milyonu aşkın kişiye istihdam sağladığını, yerli pamuk ve yerli üretimle de dövize karşı direnen bir kale olduğunu ifade etti.

Aden Trimming Kurucu Ortağı Mustafa Günaydın

Kalenin artık yıkılmak üzere olduğunu savunan Günaydın, sektörün karşı karşıya kaldığı sorunları şöyle sıraladı:

    • Düşük kur politikası ihracatçıyı boğuyor. Mallar sudan ucuz satılıyor, ama maliyetler uçuyor!
    • Enerji ve hammadde fiyatları şirketlerin nefesini kesiyor.
    • Üretici zararına çalışıyor, ayakta kalmak için cebindekini eritiyor!

“Bu sektörü kurtarmak için ne yapılmalı?” sorusunu gündeme taşıyan Günaydın, “Enerji maliyetleri mi düşürülmeli? Kur politikası mı değişmeli? Hükümet bu sektöre sahip çıkacak mı, yoksa sessizce çöküşünü mü izleyecek?” diye sordu.

Jeopolitik krizler, enflasyon-durgunluk ikilemi ve siyasi çalkantıların sadece büyük ekonomileri değil, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri de derinden etkilediğini kaydeden Günaydın, “Bu süreçte Türkiye’nin güçlü olduğu alanlardan biri olan tekstil sektörü, küresel değişimlere uyum sağlamak ve rekabet gücünü artırmak için önemli bir fırsat sunuyor. Üretimde kaliteye, sürdürülebilirliğe ve inovasyona odaklanmak, Türk tekstilinin dünya pazarında daha güçlü bir yer edinmesini sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Linkedin)