Avrupa Birliği’nin Küresel Değer Zinciri Ekosisteminde Türkiye’nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Raporu’nun tanıtım toplantısında değerlendirmelerde bulunan Gama Recycle Sürdürülebilir Teknolojiler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaplan, dünya genelinde yaklaşık 400 milyon ton plastik üretildiğini, bunun yaklaşık 162 tonunun ambalaj sektöründe, yüzde 20’sinden biraz daha az kısmının inşaat sektöründe, yüzde 10’unun otomotiv ve beyaz eşyada kullanıldığını anlattı.
‘Türkiye’de 1,8 milyon ton tekstil tüketiliyor’
Gama Recycle Sürdürülebilir Teknolojiler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaplan
“Plastiklere ihtiyacımız var, her halükârda tüketiyoruz. Dolayısıyla bunu engellemek için geri dönüşüm ve atık yönetimine eğilmeliyiz.” diyen Kaplan, Türkiye’deki iç piyasada yaklaşık 1,8 milyon ton tekstil ve konfeksiyon tüketildiğini belirterek, şunları söyledi:
‘700 bin ton atığın 50 bin tonu toplanabiliyor’
“Bunun yüzde 40’ı, yaklaşık 700 bin tonluk bir atık çıkıyor. Bu 700 bin tonun 50 bin tonu toplanabiliyor. Bir kısmı tekrar kullanılabilir olduğu için satılıyor. Avrupa Birliği’nde ise toplanan 3,5 milyon ton. Kullanılamaz olanlar ayrıştırıldığında
yaklaşık yüzde 40’lık bir oran ortaya çıkıyor. Yüzde 60’lık kısmı da yakılıyor.”
‘Tekstil atıklarının yüzde 100 geri dönüştürülebilir’
(İnfografik: Gama Recycle Sürdürülebilir Teknolojiler AŞ)
Normal pamuk ve polyestere göre yüzde 40 daha hafif bir elyaf geliştirdiklerini kaydeden Kaplan, “Bu elyaf dünya genelinde herkes tarafından kullanılır hâle geldiğinde 110 milyon ton yerine 60-65 milyon ton kaynağı yüzde 40 oranında azaltırız. Hiç kullanılamayacak kıyafetlerden de geliştirdiğimiz yeni ürünler var. Onları da hem tekstil olarak hem de inşaat sektöründe demire alternatif olarak binalarda kullanılabilecek ürünler yapıyoruz. Tekstil atığının neredeyse yüzde 100’ünü geri dönüştürebilecek teknolojiye sahibiz.” dedi.
(Kaynak: TİMREPORT)