Sürekli artan girdi maliyetleri, yüksek faiz ve kur baskısı altında 2024’ü kapatan tekstil sektörü çareyi yatırımlarını yurt dışına çıkarmakta buldu.
Haber Global Web Özel’den Ertan Altan’ın haberine göre, hazır giyim sektöründe iç tüketimde yüzde 15, ihracatta yüzde 9,2 düşüş yaşanırken, 2 bine yakın şirket kapandı ve 110 binden fazla istihdam kaybı oluştu.
İşçilik maliyetleri, döviz kuru, talep daralması, hammadde tedarikinde yaşanan sorunlar… Bütün bunlar Mısır’a hem yatırım hem beyaz yakalı göçünü tetikliyor.
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı Hayati Akbaba, sadece büyük ölçekli firmaların değil, KOBİ düzeyindeki firmaların da Mısır seçeneğini açık tuttuklarını belirterek, şunları söyledi:
‘Mısır’da işçi maliyeti 300 dolar, Türkiye’de bin dolar’
“Üç gün önce Mısır’daydım. Mısır’da işçi maliyeti 300 dolar seviyesinde, bizde maliyet bin dolar. Böyle olunca rekabet şansımız azalıyor. Bizim markalar oluşturmamız gerekiyor. Bizim daha niş, daha kaliteli, nitelikli ürünlere sahip markalara ihtiyacımız var. Ancak dünya markaları üreterek rekabet edebiliriz.”
Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mukaddes Başkaya da tekstilde üretim maliyetlerinin sürekli arttığını söyledi.
‘Kısa vadede durumu geri çevirmek zor’
Başkaya, “Döviz kurunun durumu malum. Talep daralmaları çok fazla. Avrupa’da talep geriledi. Mısır bu sebeplerle cazip bir üretim üssü haline geldi. Bu durum istihdamımızı çok olumsuz etkiliyor. Kısa vadede bu durumu geri çevirmek zor. Yeni firmalar akın akın giderken geri çevirmemiz mümkün değil. 2025 tekstil sektörü için zorlu bir yıl olacak. Yeni pazarlar oluşturmak gerekebilir. Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüme ağırlık verirsek hedef ülke haline gelebiliriz” dedi.
Sektörün Türkiye’de yaşadığı sıkıntılar sadece firmaların değil beyaz yakalıların Mısır’a göçünü de tetikliyor.
‘Mısır’daki iş gücü eğitimsiz’
Türkiye’de tekstil sektöründe uzun süre yöneticilik yapan ve bugünlerde Mısır’ın yolunu tutan Semih Şişli, Mısır’a beyaz yakalı göçünün de olduğunu belirterek, “Bunun sebebi Mısır’da sektördeki iş gücünün eğitimsiz olması. Kalifiye elemanlar var ama alt seviyede çalışan elemanlar da eğitimsiz; onlara eğitim verilmesi gerekiyor” dedi.
‘Sadece büyükler değil küçükler de gidiyor’
Sadece tekstilin değil, başta beyaz eşya olmak üzere başka sektörlerin de Mısır’a kaydığını ifade eden Şişli, “Büyük firmaların yanında küçük ve orta ölçekli tekstil yan sanayi firmaları da gidecek. Orada bir ekosistem oluşacak. Benim görüştüğüm irili ufaklı birçok firma ya gitme kararı aldı ya da fizibilite çalışması yapıyor.” diye konuştu.
Mısır’ın ABD ve İsrail’le yaptığı anlaşmalar
Türkiye’de yüksek enflasyonla birlikte işçilik maliyetlerinin yükselmesine dikkat çeken Semih Şişli’nin dikkat çektiği bir başka nokta da Mısır’ın ABD ve İsrail firmalarıyla yaptığı anlamalar. Mısır’daki yatırımcılar ‘Qualifying industrial zone’ (QIZ) adlı anlaşma ile vergi ve gümrük avantajları kazanıyor.