Arama
Servisler
Sosyal Medya

Menderes Tekstil’in RES projesi iptal edildi

Menderes Tekstil tarafından Kütahya’nın Domaniç ilçesi sınırları içinde yapılması planlanan Akça Bilecik Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesi iptal edildi. 100 MW kurulu güce sahip olması planlanan projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, şirketin başvurusu üzerine ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşleri doğrultusunda sonlandırıldı.

Menderes Tekstil tarafından Kütahya’nın Domaniç ilçesi sınırları içinde yapılması planlanan

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan açıklamada, 30 Mayıs 2025 tarihinde yapılan başvuru ile projenin ÇED sürecinin iptal edilmesinin talep edildiği belirtildi.

Ormanlık alanlarda yer alıyordu  

Projeye ilişkin değerlendirmede, kurulması planlanan 24 türbinin tamamının ormanlık alanda yer aldığı, bazı türbin alanlarının gençleştirme sahaları, gen koruma ormanı ve yangın sonrası yenilenmeye ayrılmış alanlar üzerinde bulunduğu ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan teknik değerlendirmede, özellikle 4, 11, 12, 13, 23 ve 24 numaralı türbinlerin hassas orman alanlarına denk geldiği ve bu alanların projeden çıkarılması gerektiği vurgulandı.

Sosyal sorunlara yol açabilir  

Bakanlık görüşünde, projenin uygulanmasının yöredeki hayvancılık faaliyetlerini ve endemik bitki türlerinin üretimini (örneğin centiyane ve salep) olumsuz etkileyebileceği, bu nedenle bölgede sosyal sorunlara yol açabileceği ifade edildi. Bu etkiler nedeniyle projenin revize edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirildi.

Yönetmelik gereği süreç durduruldu

ÇED Yönetmeliği’nin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendine göre, bir projenin mevzuata uygun olmadığının tespiti halinde ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılabiliyor. Bu kapsamda, Menderes Tekstil’in Akça Bilecik Depolamalı RES projesi için başlatılan ÇED süreci Tarım ve Orman Bakanlığı’nın değerlendirmesi doğrultusunda sonlandırıldı.

Proje detayları

Kütahya’nın Domaniç ilçesi ile Bilecik’in Bozüyük ilçesi sınırları içindeki ormanlık bölgeleri kapsayan  proje ile 100 MW kurulu güce sahip rüzgar enerjisi üretimi ve 100 MWh kapasiteli enerji depolama sistemi planlanıyordu.