Memur-Sen, 2012 yılından bu yana toplu sözleşmeyle hüküm altına alınan koruyucu giyim yardımı kazanımının önündeki engellerin kaldırılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na resmi yazı gönderdi.
Danıştay’ın verdiği ayni ödeme kararına dayanarak Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne iletilen yazıda, çek, kupon gibi uygulamaların personelin işine yaradığı ve ilgili kurumun işleyişini kolaylaştırdığı vurgulandı.
Danıştay 10. Daire Başkanlığı’nın 2023/170 E. 2024/1853 K. sayılı içtihat kararına atıfta bulunularak, çek ve kupon gibi yöntemlerin ayni ödeme kapsamında değerlendirildiği hatırlatıldı.
Memur-Sen’in yazısında, 2012’den bu yana uygulanan koruyucu giyim hükmünün toplu sözleşmede tarafların ortak iradesiyle alındığına ve bu kazanımın devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Ayrıca, toplu sözleşme hükümlerinin anayasa, uluslararası sözleşmeler ve 4688 sayılı Kanun çerçevesinde bağlayıcı olduğu ve üçüncü kişiler tarafından engellenemeyeceği belirtildi.
‘Yanlışta ısrar edilmesin!’
Memur-Sen Amasya İl Temsilcisi Kerem Camcı, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Koruyucu giyim engellenmesin, yanlışta ısrar edilmesin” diyerek tepkisini dile getirdi.
Camcı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Memur-Sen Amasya İl Temsilcisi Kerem Camcı
“Toplu sözleşmede yasaya ve hükümlere riayet edilmek zorundadır. 10 yılı aşkın süredir uygulanan kazanımlarımızın bürokrasi tarafından engellenmesi kabul edilemez. Toplu sözleşme hükmü nettir, tarife muhtaç değildir. Tek taraflı talimatlarla engellenmesi, masayı ve tarafların kararlarını yok saymak anlamına gelir.”
Camcı, koruyucu giyim yardımının emekçilerin hakkı olduğunu ve Danıştay kararına uygun şekilde uygulanması gerektiğini belirterek, yanlış uygulamaların düzeltilmesini talep etti.