Arama
Servisler
Sosyal Medya

İhracat için 7 kritik çözüm önerisi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın karşı karşıya kaldığı zorlukları özetleyerek, 7 maddede çözüm önerilerini sıraladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın karşı karşıya

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 2025 yılında 280 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için çalışmaların hızla sürdüğünü belirterek, Nisan ayı ve yılın ilk dört aylık ihracat performansını değerlendirdi.

Gültepe, TİM Report’un Mayıs 2025 sayısında yer alan yazısında, Nisan ayında 20,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıklayan Gültepe, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artış anlamına geldiğini ifade etti. Ancak bu artışta, takvim etkisiyle iki iş günü fazla çalışmanın katkısı olduğunu da vurguladı.

Ocak-Nisan döneminde ihracat 86,2 milyar dolar

2025 yılının ilk dört ayında toplam ihracatın 86,2 milyar dolara, son 12 aylık ihracatın ise 265 milyar dolara ulaştığını açıklayan Gültepe, ilk dört ayda yüzde 4, son bir yılda ise yüzde 2,7’lik büyüme kaydedildiğini söyledi. Nisan ayında hizmet ihracatının ise yaklaşık 7,6 milyar dolar olmasının beklendiğini belirtti.

Hedefe ulaşmak için yüzde 7 büyüme şart

Gültepe, 280 milyar dolarlık mal ihracatı hedefine ulaşmak için ihracatın en az yüzde 7 büyümesi gerektiğini vurguladı. İlk dört ayda istenen seviyenin gerisinde kalınsa da hedefe ulaşmak için yoğun çaba gösterdiklerini ifade etti. Bu kapsamda, ABD, İspanya, Irak, Arnavutluk, Tunus ve Güney Afrika’ya ticaret heyetleri gönderileceğini duyurdu.

‘Belirsizlikler artarken güven ve iletişim önemli’

Küresel ekonomide belirsizliklerin arttığına dikkat çeken Gültepe, “ABD-Çin tarife gerginliği, tedarik zincirlerini olumsuz etkiliyor. Bu dönemde firmalarımızı ticaret heyetlerimize katılmaya davet ediyorum. Yüz yüze iletişim, belirsizlikleri fırsata çevirebilir” dedi.

7 kritik öneri ile ihracat sratejisi

Gültepe, ihracatçıların karşılaştığı zorluklar ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

  1. Girdi maliyetlerini düşürmek için yeni yollar aranmalı.

  2. Tedarik zincirleri çeşitlendirilmeli.

  3. Dış şoklara karşı dayanıklılık artırılmalı.

  4. Finansmana erişim kolaylaştırılmalı.

  5. Yeni pazar fırsatları erken tespit edilmeli.

  6. Küresel olumsuzluklara karşı savunma yerine fırsatlar doğru okunmalı.

  7. Gelişmeler, ihracat için yeni açılımlara dönüştürülmeli.

‘Rekabetçilik için girdi maliyetleri düşmeli’

Gültepe, son 1,5 yıldır en önemli sorunun girdi maliyetleri olduğunu belirterek, bu sorunun çözülmesiyle ihracatta yeni bir ivme yakalanacağına inandığını söyledi.

Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşması için uluslararası ticaret heyetlerinin ve doğru stratejilerin belirleyici olacağını vurgulayan Gültepe, “Fırsatları doğru okuyarak hedefimize ulaşabiliriz” mesajı verdi.