Arama
Servisler
Sosyal Medya

İHKİB Başkan Yardımcısı Paşahan: Hazır giyim rekabet gücünü kaybetti

İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, sektörün son 2 yıldır yaşanan gelişmelerin ardından rekabet gücünü büyük oranda kaybettiğini belirterek, 19 ayda 147 bin istihdam kaybı olduğunu söyledi. 2025’in ilk yarısının da zor geçeceğini ifade eden Paşahan, sektörün iki temel talebini dile getirdi.

İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı

İhracat için genelde zor bir yıl olan 2024’ün hazır giyim ve konfeksiyon gibi emek yoğun sektörler özelinde çok daha sıkıntılı geçtiğini belirten İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, küresel pazarlarda talebin 2 yıldır yavaş seyrettiğini, ancak asıl sorunun Türkiye’de maliyetlerle kur arasındaki makasın açılmasından kaynaklandığını söyledi.

‘Rekabet gücümüzü kaybettik’

Girdi maliyetlerindeki yüksek artışlara rağmen döviz kurunun yatay seyri nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandıklarını ifade eden Paşahan, “Öyle ki üretim maliyetlerinde dolar bazında Asya’daki rakiplerimize göre yüzde 40-50, Avrupa’daki bazı ülkelere göre yüzde 15-20 daha pahalıyız. Dolayısıyla rekabet gücümüzü kaybettik. 2023’ü 2022’ye göre yüzde 9,2 ekside, 19,3 milyar dolar ihracatla kapatmıştık. Daralma bu yıl da devam ediyor. Ocak-Kasım dönemini 16,7 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 eksideyiz. Önümüzde bir ay kaldı. 2024’ü ancak 18 milyar doların biraz üstünde tamamlayabileceğimizi öngörüyoruz.” dedi.

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan

Hazır giyim ve konfeksiyonda en çok ihracat yapılan ülkelerin Almanya, Hollanda, İspanya, İngiltere ve Fransa şeklinde sıralandığını kaydeden Paşahan, sadece Hollanda’ya yapılan ihracatta artış sağlanabildiğini hatırlattı.

’19 ayda 147 bin istihdam kaybı var’

İhracattaki daralmaya paralel olarak birçok firmanın üretimini durdurduğunu ya da küçülmek zorunda kaldığını belirten Paşahan, “Bu durum istihdama olumsuz yansıyor. 2022’nin sonunda 738 bini aşan istihdamımız, 2023 sonunda 647 bine, Eylül 2024’te ise 591 bine geriledi. Bu, 19 ayda 147 bin istihdam kaybı anlamına geliyor.” diye konuştu.

2025’in ilk yarısının da zor geçeceğini söyleyen Paşahan, sektörün taleplerini şu sözlerle anlattı:

‘Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün talepleri neler?’

“Toparlanma için kısa vadede iki konuda adım atılması gerekiyor. Öncelikle döviz kuru girdi maliyetlerine paralel hareket etmeli. Ayrıca hammadde ithalatında uygulanan ilave vergilerin ve referans fiyatın gözden geçirilmesi gerekiyor. Öte yandan, hazır giyim ve konfeksiyonun da aralarında bulunduğu emek yoğun sektörler için istihdam teşvik ve desteklerinin artırılmasının da önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Aksi takdirde 2025’teki hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız da arzu ettiğimiz düzeylere ulaşamayacak.”

Paşahan, Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulunda yapılan değerlendirmeler ışığında iyimser senaryoda 2025 ihracatının 19 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini öngördüklerini de sözlerine ekledi.