Arama
Servisler
Sosyal Medya

Hintli bilim insanlarından yeni bir tekstil ürünü

Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT Guwahati), elektrotermal ve fototermal dönüşüm yeteneklerine sahip, nefes alabilen, sarılabilir ve su itici iletken bir tekstil ürünü geliştirdi.

Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT Guwahati), elektrotermal ve fototermal dönüşüm yeteneklerine

Dondurucu soğuklarda sıcak tutan, küçük bir pille veya sadece güneş ışığıyla çalışan ve yağmurda asla ıslanmayan bir kumaş…

Hindistan Teknoloji Enstitüsü’ndeki (IIT-Guwahati) bir araştırma ekibi, soğuk hava giysilerinde devrim yaratabilecek kendi kendini temizleyen, su itici ve elektriksel olarak iletken bir tekstil geliştirdi.

Kimya Bölümü’nden Prof. Uttam Manna liderliğindeki ekip Nanoteknoloji Merkezi ve Elektronik ve Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar Debasmita Sarkar, Haydar Ali, Rajan Singh, Anirban Phukan, Chittaranjan Mishra ve Roy P. Paily ile işbirliği ile üretilen akıllı kumaş düşük güçlü bir pil veya zayıf güneş ışığı kullanarak ısı üretiyor.

Prof. Uttam Manna, elektriksel olarak iletken tekstillerin soğuk kaynaklı ölümleri önlemede umut verici bir yol sunduğunu söyledi.

Elektrotermal ve fototermal dönüşüm yeteneklerine sahip nefes alabilen, sarılabilir ve su itici iletken tekstil, düşük voltajla ve zayıf güneş ışığında uzun süreli ve verimli ısıtma sağlıyor.

Sıradan pamuklu kumaşı son derece iletken bir tekstile dönüştüren özel bir gümüş nanotel (AgNW) kaplama küçük bir pile bağlandığında, kumaşın sıcaklığı minimum enerji kullanarak 75°C’ye kadar ulaşıyor. Kumaş, güneş ışığına maruz kaldığında bulutlu bir günde bile 88°C’ye kadar ısınıyor.

Islakken ısıtma etkinliği kaybeden geleneksel giysilerin aksine bu kumaş tamamen su iticiliğini koruyor. Ayrıca kendi kendini temizleyici özelliğe sahip. Yani suyla durulandığında kir ve toz kayıyor.

Su itici iletken tekstil, iletken tabakayı oksidasyondan ve nemden koruyarak mevcut malzemelere kıyasla üstün ısıtma performansını koruyor.

Tekstil iki katmanlı bir tasarımla üretildi: Pamuklu kumaş üzerindeki gümüş nanotel kaplama elektriksel iletkenlik sağlarken, biyolojik süperhidrofobik kaplama da malzemeyi oksidasyondan, suya maruz kalmaktan ve çevresel hasardan koruyor.

IIT-Guwahati ekibi, kumaşı birçok pratik uygulamada başarıyla test etti. Ceket, eldiven ve artrit hastaları için dizlik gibi ısıtmalı giysilerde kullanılabilecek olan kumaş, ağrı kesici ve kas terapisi için pille çalışan diz sargıları için de uygun.

Bu kumaşla kaplı bir dizlik, tek bir şarjla 10 saatten fazla sıcaklığı korudu. Prof. Manna, bu teknolojinin kişisel ısı yönetiminde, ısı destekli kimyasal reaksiyonlarda ve termoterapi yoluyla ağrı kesici olarak uygulanabileceğini belirtti.

Patent başvurusu yapılan ürünün kısa vadede aşırı soğuk iklimlerde çalışan işçiler, askerler ve gezginler için kullanılabilir hale gelebileceği belirtildi.

(Kaynak: EastMojo)