Arama
Servisler
Sosyal Medya

Hazır giyimde istihdam ve üretim alarm veriyor

Hazır giyim sektöründe 2025’in ilk iki ayında 14 binden fazla istihdam kaybı yaşanırken, şirket sayısı da 1.535 azaldı. Kapasite kullanım oranı yüzde 74 ile son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Üretim ve yeni siparişlerdeki sert düşüş, sektörün ikinci çeyreğe zayıf bir görünümle girdiğini gösteriyor.

Hazır giyim sektöründe 2025'in ilk iki ayında 14 binden fazla

Hazır giyim sektöründe kan kaybı sadece ihracatla sınırlı kalmadı; istihdam ve üretim tarafında da alarm zilleri çalmaya başladı.

İki ayda bin 535 şirket kapandı, 14 bin 433 kişi işsiz kaldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, sektör 2023 yılını 574 bin 684 çalışanla tamamlarken, 2025’in ilk iki ayında bu sayı 560 bin 251’e geriledi. Böylece yalnızca iki ayda 14 bin 433 kişi işsiz kaldı.

İstihdamla birlikte şirket sayısında da önemli bir azalma yaşandı. 2024 sonunda 39 bin 640 olan sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı, 2025′in ilk iki ayında 1.535 azalarak 38 bin 105’e düştü.

Aynı dönemde kapasite kullanım oranları da gerileyerek nisan ayında yüzde 74’e indi. Bu oran, Nisan 2021’den bu yana kaydedilen en düşük seviye olarak dikkat çekti.

Sektöre ilişkin olumsuz sinyaller, üretim verilerine de yansıdı.

Üretim üst üste 9 aydır düşüyor

İstanbul Sanayi Odası’nın yayımladığı Türkiye Sektörel PMI Nisan raporuna göre, yılın ikinci çeyreğine girilirken hazır giyimde yeni siparişlerde genele yayılan bir yavaşlama gözlendi. Raporda, ekonomik koşulların özellikle tekstil ve giyim imalatçıları açısından zorlayıcı olmaya devam ettiği vurgulandı.

Nisan ayı verileri, giyim sektöründe üretimin üst üste dokuzuncu ayında da zayıflamaya devam ettiğini ortaya koydu. Söz konusu zayıflama, yılın başından bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Yeni siparişlerde de dikkat çekici bir düşüş yaşanırken, yeni ihracat siparişlerindeki daralma geçen yılın Ağustos ayından bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

Üretimdeki daralma, istihdama da yansıdı. Nisan ayında sektör firmaları, son beş ayın en yüksek oranında personel azaltımına gitti. Tüm bu gelişmelere rağmen, firmaların elindeki birikmiş işler de belirgin biçimde azaldı.

Sektör temsilcileri, mevcut koşulların sürdürülebilir olmadığını vurgularken, destek politikalarının yetersiz kalması durumunda istihdam kayıplarının artabileceğine dikkat çekiyor.