Genç MÜSİAD’ın üçüncüsünü “Geleceği Doku” temasıyla düzenlediği “TEXIT’24 Tekstil Zirvesi” MÜSİAD Genel Merkezinde yapıldı.
‘Dönüşebilir yapılar inşa edilmeli’
Zirvenin ev sahibi Genç MÜSİAD Başkanı Cahit Ertemel, tekstil sektörünün yerel ve küresel gelişmelerin etkisi altında olduğunu belirterek, sektördeki sıkışıklığın dönüşebilir yapılar inşa edilerek aşılabileceğini söyledi.
Genç MÜSİAD Başkanı Cahit Ertemel
Rekabet ortamında sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin öne çıktığını ifade eden Ertemel, değişime kapalı olan firmaların zorlandıklarını savundu.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de gerek dünyada gerekse Türkiye’de ekonomik daralma olduğunu söyledi:
‘Dünyada ve Türkiye’de daralma var’
İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz
“Dünyada yaklaşık yüzde 13 oranında sektörümüz daraldı. Global ticaret hacmi olarak 2023 yılında tekstil sektörü 306 milyar dolara düştü. Hazır giyim sektörü ise 447 milyar dolara düştü. En büyük pazarlarımız Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da yüzde 20’lere varan daralma var.”
Türkiye tekstil sektörünün dünya pazarlarından aldığı payın yüzde 3,4 olduğuna dikkati çeken Öksüz, “Tekstil sektörü olarak geçen sene 12 milyar dolar ihracat yapmıştık. Hazır giyimle beraber 28 milyar dolar ihracat rakamı vardı. Tekstil sektörü olarak yüzde 2 kayıpla seneyi kapatacağız.” dedi.
‘İş gücü maliyetleri sektörü zorluyor’
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da sürdürülebilirliğin önemine dikkati çekerek, “Sürdürülebilirlik esasen bizim inancımızın da temellerinden biri oluşturuyor.” diye konuştu.
Markalaşma, dijitalleşme ve verimliliğin herkesin gündeminde olduğunu ifade eden Asmalı, Türkiye’de artan iş gücü maliyetlerinin sektörü ciddi oranda zorladığına dikkati çekti.
(Fotoğraf: X)