Arama
Servisler
Sosyal Medya

Gaziantep’te zam krizi: Valilik’ten eylem yasağı geldi, gözler yarına çevrildi

Yeni asgari ücretin yürürlüğe girdiği şubat ayıyla birlikte tekstil sektöründe beklenen kriz başladı. Türkiye’nin en büyük tekstil üretim merkezlerinden Gaziantep Başpınar OSB’de yer alan 9 tekstil fabrikasında işçilerin iş bırakma eylemleri devam ederken, Gaziantep Valiliği 15 gün süreyle eylem yasağı kararı aldı. Kararın ardından işçilerin fabrika önlerinde kurdukları çadırlar güvenlik güçleri tarafından kaldırıldı. İşçilerin Çelikaslan Tekstil önünde toplanarak ortak açıklama yapmasına izin verilmedi. Birleşik Tekstil Dokuma Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN), işçilerin, ailelerinin, kentteki sendika ve sivil toplum kuruluşlarının yarın Demokrasi Meydanı’nda toplanacağını açıkladı.

Yeni asgari ücretin yürürlüğe girdiği şubat ayıyla birlikte tekstil sektöründe

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan tekstil fabrikalarında yaklaşık bir haftadır devam eden iş bırakma eylemlerine yasak geldi.

Gaziantep Valiliğinden yapılan duyuruda şöyle denildi:

Gaziantep Valiliğinden eylem yasağı

“İlimiz genelinde (Organize Sanayi Bölgeleri ve Jandarma Bölgesi dahil) gerçekleştirilebilecek, siyasi partilerin, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının kendi binalarında, kendi personel ve üyelerine yönelik yapacağı genel kurul ve toplantılar ile Devlet Kurum ve Kuruluşlarının program ve etkinlikleri, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar ile gelenek ve göreneklere göre yapılacak programlar, spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ekonomik amaçlarla yapılan programları kapsamında gerçekleştirilebilecek etkinlikler ve Valiliğimize başvuru yapılarak izin verilenler hariç, tüm toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı ile protesto eylemi, miting, çadır kurma, bekleme eylemi, oturma eylemi, stant açma, açlık grevi, anma töreni, afiş, pankart ve poster asma, el ilanı ve bildiri dağıtma, imza masası açma, meşale yakma ve taşıma, konferans, panel, seminer, kermes, yardım toplama faaliyetleri vb. her türlü eylem/etkinliklerin 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddeleri ve ayrıca 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Ve 19. Maddeleri hükmü gereğince 13/02/2025 saat 01.00’dan 27/02/2025 saat 24.00’a kadar 15 gün boyunca Valiliğimiz tarafından yasaklanmıştır.”

Kararın ardından Başpınar OSB’de işçiler tarafından kurulan çadırlar gece yarısı güvenlik güçleri tarafından kaldırıldı.

‘Hak arama özgürlüğü yasaklandı’

İşçilere destek veren Birleşik Tekstil Dokuma Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Valilik açıklamasındaki “bekleme eylemi” ifadesine dikkat çekerek, “Direnişi kırmak için denemedikleri şey kalmadı.” dedi.

İşçilerin hak arama özgürlüğüne yasak getirildiğini söyleyen Türkmen, “Hiç kimse bu ülkede Anayasa’dan üstün değildir. Biz bu hukuksuzluğu tanımayacağız” diye konuştu.

Çadırları kaldırılmasına rağmen eylemlerine devam eden işçilerin öğle saatlerinde Çelikaslan Teksil önünde ortak açıklama yapacağı bildirildi. Ancak iş bırakma eylemi yapan işçilerin Çelikaslan önünde toplanmasına izin verilmedi.

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen, Valilikçe alınan yasak kararının hukuki olmadığını savunarak, yarın (14 Şubat 2025) saat 11.00’de Gaziantep Demokrasi Meydanında toplanacaklarını açıkladı.

Demokrasi Meydanındaki buluşmaya işçi ailelerinin yanı sıra kentteki sendika ve sivil toplum kuruluşlarının da destek vereceği belirtildi.

Türkmen, “Bugün burada bir zorluk, gerginlik olmasına izin vermeyeceğiz ama yarın bütün işçilerin, fabrikaların, temsilcilerinin ortak kararıyla yarın saat 11.00’de Demokrasi Meydanında olacağız ve buradan Başpınar’daki bütün işlere, Antep’te bu işlerin haklı mücadelesini, ekmek mücadelesini destekleyen, emekten haktan hukuktan yana olan herkesi yarın saat 11.00’de Demokrasi Meydanına Başpınar işçilerinin yanında olmaya çağırıyoruz.” dedi.

9 fabrikada iş bırakma eylemi sürüyor

Gaziantep Başpınar OSB’de Yalçın Kardeşler, Şireci, Çelikaslan, Has Çuval, Bulut Tekstil, Boyar Kimya, Okkıran, Lotus İplik ve Canan Tekstil fabrikalarındaki 2 bini aşkın işçi, işverenin yüzde 30 düzeyindeki zam teklifine karşı 5 Şubat’tan beri iş bırakma eylemi yapıyor.

Gaziantep’te Ufuk Halı, Selçuk İplik ve Özkaplan Halı’da işçi eylemleri zamda anlaşma sağlanması ile sona ermişti.