Fransa Parlamentosu’nda ilk turda onaylanan ve mayıs ayında Senato tarafından yeniden düzenlenen yasa tasarısının, Senato’da kabul edildiği şekliyle onaylanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor.
Fransa’nın ekolojik dönüşümden sorumlu Bakanı Agnès Pannier-Runacher, tasarıyı desteklediğini belirtirken, Parlamento’yu “bilimi akılda tutmaya” ve “PFAS’a karşı genelleştirilmiş düşmanlıktan kaçınmaya” davet etti. Fransız Bakan, “Binlerce PFAS var. Bazıları iyi biliniyor, bazıları daha az biliniyor. Bazıları tehlikeli, bazıları ise düşük etkili olarak kabul ediliyor” dedi.
Tasarının ana maddesi, 1 Ocak 2026’dan itibaren, bazı endüstriyel tekstiller ve temel tekstil ürünleri hariç olmak üzere PFAS içeren giysilerin üretimi, ithalatı ve satışının yasaklanmasını içeriyor.
Tasarıda, faaliyetleri PFAS deşarjına neden olan üreticilerin “kirleten öder” ilkesi uyarınca vergilendirilmesine yönelik bir hüküm de yer alıyor.
Neredeyse yok edilemez nitelikte olan ve çok sayıda üründe bulunan PFAS, havada, toprakta, suda, gıdada ve nihayetinde insan vücudunda, özellikle de kan, böbrek ve karaciğer dokularında birikiyor.