Yeniden kullanım hedeflerini zorunlu kılan ve tek kullanımlık ambalajların kullanımını kısıtlayan yeni yönetmelik, daha sürdürülebilir bir yaklaşım sağlamak için ambalaj ürünlerinin tüm yaşam döngüsünü kapsıyor.
Yeni kurallar kapsamında, 2030 ve 2040 yılları itibarıyla ürünlere asgari oranda geri dönüştürülmüş içerik dâhil edilmesi için hedefler belirlendi. Bu kapsamda tek kullanımlık plastik şişelerin 2040 yılına kadar yüzde 65’e kadar geri dönüştürülmüş malzeme içermesi gerekiyor. Ayrıca yönetmelik, ambalaj ağırlığının ve hacminin azaltılmasını ve gereksiz ambalajların ortadan kaldırılmasını zorunlu kılıyor.
Konsey tarafından yapılan açıklamada, bir diğer önemli hususun da gıda ile temas eden PFAS içeren ambalajların yasaklanması da dahil olmak üzere zararlı maddelerin kısıtlanması olduğu belirtildi.
Tüketicilerin daha bilinçli tercihler yapmalarını sağlamak amacıyla yönetmelik; etiketleme, işaretleme, ambalajın malzeme bileşimi ve geri dönüştürülmüş içeriği hakkında bilgi sağlamaya yönelik yeni gereklilikleri de içeriyor. Bu girişimler, AB’nin ambalaj atıklarıyla ilgili çevresel zorlukları ele alma ve blok içinde döngüsel bir ekonomiyi teşvik etme yönündeki daha geniş stratejisinin bir parçası olarak kabul ediliyor.
Yönetmelik, yürürlüğe girdiği tarihten 18 ay sonra uygulanmaya başlanacak.