Arama
Servisler
Sosyal Medya

114 yıllık Hereke halısı Lahey Barış Sarayı’nda

Osmanlı döneminde Lahey Barış Sarayı’na hediye edilen 114 yıllık tarihi Hereke halısı, Aksaray’da restorasyonun tamamlanmasının ardından Hollanda’ya teslim edildi.  

Osmanlı döneminde Lahey Barış Sarayı'na hediye edilen 114 yıllık tarihi

Hollanda’daki Lahey Barış Sarayı’na Osmanlı döneminde hediye edilen Hereke halısının, Aksaray’da yaklaşık 1 yıl süren restorasyonu tamamlandı.

Halının saraydaki Japon Salonu’na yerleştirildiği törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda konuyla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye ile Hollanda arasındaki Dostluk Anlaşmasının 100. yılını çok özel bir etkinlikle sona erdirdik.

1911 yılında Barış Sarayı’na hediye edilen Hereke halımız, büyük bir titizlikle restore edildikten sonra yeniden ait olduğu salona döndü.

Lahey’de düzenlenen törenle, bu özgün eseri Hollanda Devlet Bakanı ve Carnegie Vakfı Başkanı Sayın Piet Hein Donner’e teslim ettik.

Ayrıca, dostluğumuzun ve iş birliğimizin geleceğe taşınmasının simgesi olarak ipek Aksaray halısını da Barış Sarayı’na armağan ettik.

1 yıl gibi kısa bir sürede restore edilerek ilk günkü halini alan Hereke halısı, 13 milyon 705 bin düğümüyle Türk kültürünün zarif bir temsilcisi olarak iki ülke arasındaki bağları güçlendirmeye ve barışa katkı sunmaya devam edecek.”

Yaklaşık 13 milyon 704 bin 480 Türk “Gördes” düğümünden oluşan ve 700 kilogram ağırlığındaki halı, restorasyonun ardından Daimi Tahkim Mahkemesi’nin birçok konferans ve duruşmasına ev sahipliği yapan Japon Salonu’nun zeminini süsledi.

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde, Londra’daki Buckingham Sarayı’nın halılarını da restore eden deneyimli ustalar tarafından yapılan onarım 8 aşamada gerçekleştirildi.

Halı, dijital ortamda yarımşar metrekarelik 280 eşit parçaya bölündü. Son teknoloji kullanılarak yapılan incelemeler neticesinde 15 farklı hasar türü tespit edilen halıda, ciddi bozulmanın mobilya kullanımından kaynaklandığı belirlendi.

100 yılı aşkın süre önce dokunan halıda kullanılan iplikleri ve renkleri belirlemek için uzman ekip, Ankara`daki Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu laboratuvarlarından destek aldı.

Halı yüzeyinin farklı bölgelerinden alınan mikro örneklerin analiz sonuçlarına göre, orijinal iplik türlerine uygun onarım iplikleri temin edildi ve renkleri yerinde kolorimetre ölçümleriyle belirlendi ve iplikleri geleneksel yöntemlerle bitkisel ve kök boyalarla boyandı.