Arama
Servisler
Sosyal Medya

Yenilenebilir enerji yatırımlarının kapasitesi belli oldu

EN-VERİM 100 araştırma verilerine göre 2023’te yenilenebilir enerji yatırımları, 2,98 milyar TL yatırıma karşılık 117 MW kurulu güç kapasitesiyle özellikle güneş ve rüzgar projelerine odaklanırken, VAP projeleri sanayi sektörünün enerji verimliliği hedeflerini başarıyla destekliyor. Araştırmada tekstil sektöründe enerji verimliliğine en fazla harcama yapan firmalar da ortaya çıktı.

EN-VERİM 100 araştırma verilerine

Turkishtime tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen EN-VERİM 100 araştırması, Türkiye’nin enerji verimliliği alanındaki performansını ve yenilikçi projelerini ele aldı.

Araştırmada yer alan Yenilenebilir Enerji ve Verimlilik Artırıcı Projelere (VAP) ilişkin veriler, EPSOL Danışmanlık tarafından analiz edilerek yorumlandı.

EN-VERİM 100 araştırması, “yenilenebilir enerji” bölümünde bulunan sorularla, firmaların yenilenebilir enerji yatırımları ve VAP kapsamındaki faaliyetlerine odaklandı.

Analiz metodu

Analize, yalnızca yatırım maliyeti ve kurulu güç (MW) verilerini eksiksiz paylaşan firmalar dahil edildi; eksik veri sağlayan firmalar değerlendirme dışında bırakıldı.

Analizde, projelerin yatırım maliyetleri ağırlıklı olarak tasarım ve mühendislik, arazi, elektromekanik sistem tedariki ve kurulumu ile inşaat gibi ana kalemlerden oluşsa da diğer maliyet unsurlarına da yer verildi.

Yenilenebilir enerji projeleri

Yenilenebilir enerji yatırımları toplamda 2,98 milyar TL yatırıma karşılık 117 MW kurulu güç sağladı. Güneş enerjisi projeleri bu alanda ağırlık taşırken, rüzgar enerjisi tek bir projeyle yer aldı.

Güneş enerjisi

2,68 milyar TL yatırıma karşılık 111 MW kurulu güç kapasitesine ulaşıldı.

Bu alanda Iskur Tekstil Enerji Tic. ve San. AŞ. ve Toyotetsu Otomotiv Parçaları San. ve Tic. A.Ş. öne çıkan firmalar arasında.

Iskur Tekstil yenilenebilir enerjiye 750 milyon liralık, Erak Giyim Sanayi ve Ticaret AŞ de 3 milyon liralık yatırım yaparak tekstil sektöründe öne çıkan firmalar oldu.

Rüzgar enerjisi

304 milyon TL yatırıma karşılık 6 MW kurulu güç kapasitesiyle dikkat çekti. Estaş Eksantrik Sanayi ve Ticaret A.Ş., bu kategorideki tek projeyi üstleniyor.

Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP)

Sanayi tesislerinde enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen VAP projeleri, toplamda 605 milyon TL yatırıma karşılık 26 proje ile katkı sağlıyor. Bu alanda petrokimya ve sanayi sektörlerinin liderliği dikkat çekiyor.

Petkim Petrokimya Holding AŞ 322 milyon TL yatırım ile listede birinci sırada. Star Rafineri AŞ 104 milyon TL yatırım gerçekleştirirken, Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş.: 34 milyon TL yatırım ile projelerde yer alıyor.

Diğer projeler

“Diğer” kategorisinde yer alan projeler, toplamda 11 milyon TL yatırıma karşılık üç projeyi içeriyor. Bu kategoride farklı sektörlerden firmalar ön plana çıkıyor:

Yataş Yatak ve Yorgan San. Tic. A.Ş.: 8 milyon TL yatırım ile ilk sırada. Odelo Otomotiv Aydınlatma A.Ş.: 3 milyon TL yatırım ile listede yer alıyor.

Tekstil sektöründe enerji verimliliğine en fazla harcama yapan firmalar

2023 yılında tekstil ve hammaddeleri sektöründe enerji verimliliğine en fazla harcama yapan firmalar da yer aldı.

Sonuç ve değerlendirme

EPSOL Danışmanlık tarafından yapılan analiz, Türkiye’nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarındaki kararlılığını gözler önüne seriyor.  EN-VERİM 100 araştırma verilerine göre yenilenebilir enerji yatırımları, 2,98 milyar TL yatırıma karşılık 117 MW kurulu güç kapasitesiyle özellikle güneş ve rüzgar projelerine odaklanırken, VAP projeleri sanayi sektörünün enerji verimliliği hedeflerini başarıyla destekliyor.