Yatak endüstrisi sektörü dünya genelinde 40 milyar dolarlık bir üretim kapasitesine sahip. Toplam üretimin 4’te birini Çin yapıyor.
Türkiye’de ise yatak endüstrisi sektörü 3 milyar doların üzerinde hacmi olan bir sektör. Bunun yaklaşık 2,5 milyar dolara yakınını 150 yapılan ülkeye ihracat oluşturuyor.
Mevcut tabloda Türkiye, Çin’in arkasından ikinci sırada yer alıyor.
‘Yatak endüstrisinde durgunluk 2025’te devam edecek’
Sektör şu an pandeminin son yılında yaşanan patlamanın ardından gelen durgunluk dönemini yaşıyor. Sektör temsilcileri durgunluğun 2025’te de devam edeceğini, çıkış beklentisinin 2026’ya kaldığı görüşünde.
EkoHaber gazetesinden Aydın Dağtekin ve Göksel Başaran’a değerlendirmelerde bulunan Kıtayteks Yönetim Kurulu Üyesi Onur Kırayoğlu, hem yerel hem küresel sorunlar olduğunu söyledi.
‘Hammadde ve işçilik maliyetleri en büyük sorunlar’
Kıtayteks Yönetim Kurulu Üyesi Onur Kırayoğlu
En büyük sorunların hammadde fiyatlarındaki artış ile işçilik maliyetleri olduğunu kaydeden Kırayoğlu, “Bunlar kısa vadede aşılabilecek sorunlar değil, ancak orta ve uzun vadeli planlamalarla aşılabilecek sorunlar. Bir kere Türkiye’de hakiki hammaddenin artması, enerji fiyatlarının dengelenmesi, kur baskısının bir şekilde çözümlenmesi gerekiyor. Bunlar hem yatırımlar, hem de ekonomik programın orta ve uzun vadede doğru işlemesiyle çözülebilecek sorunlar. Bunlar çözüldükten sonra sanayiciler olarak diğer sorunları çözeriz biz.” dedi.
Sanayicilerin doğru ortamda yatırım yapmaktan korkmayacağını, aksine ufak bir ışık gördüğünde hemen yatırıma yöneldiğini ifade eden Kırayoğlu, özellikle enerji yatırımlarında teşviklerin artırılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
‘Enerji yatırımlarında teşvikler artırılmalı’
“Bugün dünyadan en büyük ana konulardan biri, enerji ve enerjinin dönüşümü, yeşil enerji, enerji maliyetlerini düşürmek. Bu anlamda Türkiye özellikle güneş ve rüzgar enerjisinde geniş topraklara sahip bereketli bir ülke, aynı zamanda ihtiyaç duyuyor, çünkü sanayisi büyümeye devam ediyor. Bizim şu anda en büyük beklentimiz, teşvikler anlamında, enerji yatırımı. Enerji yatırımlarında teşviklerin artırılmasını bekliyoruz. Çünkü dünya şu anda dönüşüyor, yeşil enerjiye yöneliyor. Ana büyük alıcılar, sizin karbon ayak iziniz belli değilse, yeşil enerji kullanmıyorsanız, sizden mal bile almıyorlar. Dolayısıyla biz bu dönüşümü sırf bu anlamıyla bile sağlamak zorundayız.”