Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre Türkiye 2018 yılında 7,9 milyar dolar tekstil, 17,3 milyar dolar hazır giyim ihracatı gerçekleştirmiştir. Aynı dönemde Türkiye, tekstil ve hazır giyim sektörleri toplamında yaklaşık 15 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek ülkemizin en fazla dış ticaret fazlası veren sektörü olmuştur.
2017 yılı sonu itibarıyla Türkiye dünyanın 7 en büyük tekstil ihracatçı ülkesi, 7 en büyük hazır giyim ihracatçısı, 4. büyük mekân tekstili ihracatçısı, 5. büyük denim kumaş ihracatçısı, Avrupa’nın 3. Büyük hazır giyim ve 4. büyük tekstil tedarikçisi konumundadır.
Türkiye, tekstil sektöründe; ülkemizde kurulu kapasite, iğ sayısı itibariyle Dünya’da altıncı; rotor sayısında ise dördüncü sıradadır. Avrupa kıtasının en büyük tekstil üretici ülkesi Türkiye’dir. Bunun yanı sıra ülkemiz Dünya’da yedinci büyük pamuk üreticisidir. Ev tekstilinde broderi ve gipür üretimi için kurulan makine parkı, dünyanın en büyük makine parkıdır. Avrupa’nın en büyük nevresim üreten fabrikası Türkiye’dedir. Havlu konusunda dünyanın ilk üç tedarikçisinden biridir. Dünya tekstil ihracatında Türkiye’nin payı yaklaşık %3, ev ve mekân tekstillerinde %4,5 ve teknik tekstillerde %1,5’tir.
Türkiye artık tekstil sektöründe trendleri takip eden ülke statüsünden trend ve moda oluşturan ülke statüsüne yükselmiştir. Bu başarı orijinal tasarımların önemini kavrayan ve inovasyon ile tasarım konularına odaklanan firmalarımızın başarısı olmuştur.
Dünyanın merkezi sayılabilecek bir noktada bulunan Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya ve Orta Doğu ülkelerine birkaç saatlik uçuş mesafesinde yer almaktadır. Sektör, nitelikli insan kaynakları, Avrupa Birliği teknik ve sağlık standartlarında üretim, hızlı modaya uygun hızlı ve hatasız üretim yeteneği, çevreye duyarlı üretim süreçleri ile küresel pazarda ön plana çıkmaktadır.
Ev tekstilinde dünyanın saygın markalarından biri olan Türk ev tekstili sanayi katma değerli özel tasarımlı ürünlerle üretim yapmaktadır. Akıllı ve yüksek teknolojili kumaşlar ile iç dekorasyondaki gelişimeler ile özellikle kontrat sektöründe de bir dünya markası olmuş ve dünyanın çoğu ülkesinde havaalanları, büyük otel zincirleri, restoranlar, spor kompleksleri ve benzeri büyük projeler üstlenmiştir.
Diğer yandan giyimlik kumaş sektöründe de Türkiye, tüm dünyada global markalara ürün tedarik eden, üst ve orta üst segment hazır giyim ürünleri için tercih edilen bir konuma yükselmiştir.
Türkiye’nin 2018 yılı tekstil ihracatında ilk beş ülke sırasıyla İtalya, Bulgaristan,
Almanya, Birleşik Krallık ve ABD olmuştur. İtalya’ya ihracat %0,35’lik artış ile 775,2 milyon dolar, Bulgaristan’a ihracat %-17,80’lik azalış ile 495,8 milyon dolar ve Almanya’ya ihracat %-1,03’lük azalış ile 413,1 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye’nin tekstil ihracatında ilk 20 ülkeye toplam 5 milyon 709,3 milyon dolar tekstil ihracatı gerçekleştirmiş olup söz konusu ülkeler Türkiye’nin toplam tekstil ihracatından %69,16 pay almıştır. İlk 20 ülkenin 16 tanesinde ihracat artışı izlenirken 4 tanesinde azalış meydana gelmiştir.
Türkiye’nin toplam tekstil ihracatı ise geçen yıla nazaran %5,18 artarak 8 milyar 254,8 milyon dolar olarak gerçekleştiği görülmektedir.
Türkiye’nin 2018 yılında tekstil ithalatında ilk beş ülke sırasıyla Çin, ABD, Hindistan;
Endonezya ve İtalya olmuştur. Çin’den ithalat %-9,64 azalış ile 1 milyar 583,8 milyon dolar, ABD’den ithalat %-3,83 azalış ile 799,1 milyon dolar ve Hindistan’dan yapılan ithalat ise %- 22,64 azalış ile 676,1 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye tekstil ithalatında ilk 20 ülkenin payı geçen seneye göre %-10,14 azalarak 7 milyar 2019,1 milyon dolar ile %84,25’tir. İlk 20 ülkenin 15 tanesinde ithalat azalışı gerçekleşirken 5 tanesinde artış gerçekleşmiştir.
Türkiye’nin 2018 yılında toplam tekstil ithalatı ise geçen seneye göre %-9,89 azalarak 8 milyar 568,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.