Arama
Servisler
Sosyal Medya

Türk halısı göz kamaştırıyor

Türkiye’de tekstil denince akla gelen sektörlerden biri de halı… Küresel ihracatın yüzde 16,4’ünü gerçekleştiren Türk halı sektörü, 2024’ü yüzde 5 artıyla kapatıyor.

Türkiye'de tekstil denince akla

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından 17 yıldır düzenlenen Ulusal Halı Tasarım Yarışması’nın ödül töreninde açıklamalarda bulundu.

Halının Türk kültüründe farklı bir yeri olduğunu vurgulayan Mustafa Gültepe, 2 bin 500 yıllık tarihe bakıldığında halının genetiğini en iyi bilen milletlerden birinin Türkler olduğunun görüleceğini kaydetti.

Küresel halı ihracatının yüzde 16,4’ünü Türkiye’nin gerçekleştirdiğini dile getiren Mustafa Gültepe, şunları söyledi:

‘Halı sektörü 2024’ü yüzde 5 artıyla kapatıyor’

“Geçen yıl 2,8 milyar dolarlık halı ihracatı gerçekleştirdik. Bu yıl ocak-kasım dönemini yüzde 5 artıda kapattık. 2024’ü hemen hemen bu oranda bir artışla tamamlayacağımızı söyleyebiliriz. Halı, korumamız ve geliştirmemiz gereken 2 bin 500 yıllık kültürel bir miras. Aynı zamanda da dünyada en avantajlı olduğumuz sektörlerden biri. Dolayısıyla bu sektörlerimize gözümüz gibi bakmalıyız. İhracatta daha büyük başarılara imza atmak için de üretimi tasarımla, inovasyonla ve yüksek teknolojiyle buluşturmak zorundayız.”

İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler de halı sektörünün Türkiye’nin dünya çapındaki başarı öykülerinin en parlak sayfalarından biri olduğunu söyledi.

‘Türkiye dokuma makine halısında dünya birincisi’

Türkiye’nin toplam halı ihracatında dünya ikincisi ve dokuma makine halısında dünya birincisi olduğunu belirten Diler, “Bu başarı sektörümüzün sağlam altyapısı, yenilikçi vizyonu ve kültürümüzün değerlerini taşıma konusundaki azmiyle elde edilmiştir. Katma değerli ihracat sadece ekonomik başarıların değil, aynı zamanda kültürel zenginliklerimizi dizayn ve teknoloji ile buluşturarak dünyaya taşımanın anahtarıdır. Türk halıcılığı sadece ekonomik bir değer değil aynı zamanda dünyada tanınması gereken bir sanat ögesidir.” dedi.