Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Narbay, ABD’nin Çin, Vietnam, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelere uyguladığı gümrük vergisi artışının, Türk hazır giyim sektörü için önemli bir fırsat oluşturduğunu açıkladı.
ABD’li alıcıların Türkiye’ye yönelmesi bekleniyor
Narbay, eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın 2 Nisan’da imzaladığı kararname ile bu ülkelere uygulanan gümrük vergilerinin artırılmasının, Türk hazır giyim ürünlerine olan talebi artırabileceğini belirtti. “Bu durum, üretim havzalarının yeniden şekillenmesine yol açabilir ve Türkiye’nin hazır giyim sektörü için önemli bir avantaj sağlayabilir” dedi.
Rekabetçiliği artırmak için destek paketi şart
Bursa Bugün yazarı Metehan Demir’e açıklamalarda bulunan Narbay, bu fırsatın değerlendirilebilmesi için TGSD’nin hazırladığı destek paketinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Narbay, özellikle KOBİ’lerin çalışan başına 2.500 TL destekten yararlanabilmesi, Eximbank kredi oranlarının artırılması ve kur dönüşüm desteğinin ihracatçı lehine revize edilmesi gibi adımların atılmasını talep etti.
Sektörün küresel önemi ve ekonomiye katkısı
TGSD Başkanı Toygar Narbay
Türkiye’nin dünya hazır giyim ihracatından yüzde 3,48 pay aldığını belirten Narbay, sektörün 17,9 milyar dolarlık ihracat, 8 milyar dolarlık iç pazar üretimi ve 590 bin kişilik istihdam ile ekonomiye büyük katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, hazır giyim sektörünün birim ihracat kilogram değerinin 15,2 dolar olduğunu ve bu rakamın Türkiye ortalamasının 10 kat üzerinde bulunduğunu kaydetti.
Yüksek maliyetler ve rekabet kaybı
Narbay, son iki yılda hazır giyim firmalarının maliyetlerinin döviz bazında yüzde 27 arttığını, kâr marjlarının ise yüzde 10,5’ten eksi yüzde 5,1’e gerilediğini açıkladı. 2025 yılında da sektörün yüzde 4,5 zararla kapanacağını öngördüklerini belirtti.
5 milyar dolarlık ek ihracat potansiyeli
Narbay, doğru politikalar ve kamu desteğiyle 5 milyar dolarlık ek ihracat ve 145 bin yeni istihdam yaratılabileceğini söyleyerek, “Bu süreci iyi yönetebilirsek, Türk hazır giyim sektörü küresel pazarda daha güçlü bir konuma gelebilir” dedi.