Tekstilde ‘yeşil dönüşüm’ sekteye uğradı

Tekstil ve hazır giyim sektörleri Avrupa pazarlarındaki hakimiyeti korumak için son dönemde yeşil dönüşüme büyük ağırlık verdi. Ancak finansal sıkıntılar nedeniyle yeşil dönüşüm yatırımları rafa kaldırılıyor. Sektör çok önemli bir açmazda.

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde son 2 yıldır yaşanan sorunlar hem ihracatı düşürdü, hem istihdamda büyük kayıplara yol açtı.

Afrika, Uzak Doğu ve Asya’daki rakipleriyle başta işçilik olmak üzere maliyet kaleminde rekabet edemeyen Türkiye’nin en büyük avantajı tedarik.

‘Türkiye’nin tedarik avantajı var’

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, küresel tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların Türkiye için avantaj sağladığını belirterek, “Özellikle Asya’dan Avrupa’ya geçişler geçmişte 30-35 günde gerçekleşirken, şimdi Ortadoğu’daki savaş nedeniyle bu süre neredeyse iki katına çıktı. Biz ise Avrupa’ya 3-4 günde ürünlerimizi ulaştırabiliyoruz. Dolayısıyla bizi zorlayan tedarik değil, bu önemli avantajımıza rağmen rekabet ettiğimiz ülkelerden çok daha pahalı oluşumuz.” dedi.

TGSD Başkanı Ramazan Kaya

Bu önemli avantajı sekteye uğratacak bir nokta ise “yeşil dönüşüm…”

‘Yeşil dönüşüm sekteye uğradı’

Sektörün en büyük ve en önemli pazarı olan Avrupa’daki hakimiyetini koruması için Avrupa Birliği’nin “Yeşil Mutabakatı”na uyum sağlaması gerekiyor. Ancak istihdamı azalan, ihracatı gerileyen sektörün içinde bulunduğu durum yeşil dönüşümü de sekteye uğratmış durumda.

Son bir buçuk yıla kadar yeşil dönüşüme ciddi yatırımlar yapıldığını belirten TGSD Başkanı Kaya, “Ancak şu anda finansal zorluklar dolayısıyla mevcudiyetimizi korumaya odaklandığımız için sektördeki yatırımlar büyük ölçüde rafa kaldırıldı” diye konuştu.

Exit mobile version