Suriye’de Esad rejiminin çökmesinden sonra ülkenin yeniden inşa sürecinin başlayacak olması Türk iş dünyasının da gözünü bu ülkeye çevirmesine yol açtı.
‘Bu coğrafyada bizden cesuru yok’
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu, “Türk şirketleri buranın yeniden inşasında görev üstlenebilir. Dünyanın en tehlikeli coğrafyalarında Türk iş adamları başarılı işler yapıyor. Mesela Afganistan, Irak… Bu coğrafyada bizden cesuru yok” dedi.
Suriye’deki gelişmeler sadece inşaat sektörü değil tekstil sektörü temsilcilerince de yakından izleniyor.
Türkiye’de orta ve uzun vadede katma değeri yüksek üretimi artırmayı planlayan tekstilciler, emek yoğun üretim için de yakın coğrafyalarda alternatif lokasyonlar araştırıyor. Yeni dönemde Suriye alternatiflerin başında geliyor.
‘Orada tesis kurmak bizim menfaatimize olacak’
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Suriye’de Türkiye için büyük fırsatlar olduğunu belirterek, “Birçok alanda çalışıyorlardı. Şimdi ülkelerine dönmeleriyle birlikte aslında orada birtakım üretim tesisleri kurmak bizim çok menfaatimize olacak” dedi.
Öksüz, yerinde üretimde fiyatların çok daha uygun olduğunu, Suriye’de özellikle Türkiye’ye yakın bölgelerin, ülke için üretim üssü olabileceğine dikkat çekti.
‘Mısır yerine Suriye büyük avantaj olur’
Öksüz, şunları kaydetti:
“Mısır yerine bunun Suriye’de olması büyük bir avantaj olur. Türkiye’de çünkü şu anda hem iş gücü bulmakta hem de maliyette sorun yaşıyoruz. Özellikle sanayi emek yoğun sektörlerden bahsediyorum. Buralarda bunu değerlendirebilirsek büyük fırsatlar olabilir. Biz Suriyeliye orada iş imkanı niye vermeyelim? Mısır’a gideceğimize niye Suriye’ye gitmiyoruz? Suriye, Türkiye’ye yakınlığıyla lojistik olarak da çok avantajlı. Suriye tarafında, Türkiye’ye yakın olan bölgede emek yoğun sektörlerde bir üretim başlatabilirsek Türkiye bunu avantaja çevirmiş olur. Önümüzdeki süreçte Türkiye’de iş gücü bulmak daha da zorlaşacak. Maliyetler daha da artacak. Bunu en azından böyle tolere edebiliriz. Bu Suriyelilerin istihdamı açısından hem de Türkiye’nin üretimine katkı açısından çok faydalı olur.”
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de Türk perakende sektörünün de bölgede bayilikleriyle yer alacağını düşündüğünü söyledi.