‘Tekstil ve konfeksiyon Uzak Doğu’ya kayıyor’

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, tekstil, konfeksiyon, ayakkabı gibi sektörlerde üretimin Uzak Doğu ülkelerine kaydığını belirterek, döviz kurunun rekabetçi hale gelmesi ve ticari kredi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, geride kalan 2024 yılını değerlendirdi, 2025 beklentilerini anlattı.

‘Finansmana erişim, yüksek maliyetler, düşük kur’

Oda Meclisi’nin Aralık 2024 toplantısında konuşan Ünverdi, Orta Vadeli Program kapsamında enflasyonla mücadele hedefleri doğrultusunda sıkılaştırmanın devam ettiğini belirterek, “Bu süreçte en başta finansmana erişimdeki güçlükler, maliyetlerin yüksek oluşu ve düşük kur politikaları sanayi üretimini derinden etkiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi üretim endeksi, ekim ayı verilerine göre sanayi üretimi yıllık yüzde 3,1 azalırken, son 5 aydır yıllık bazda gerileme devam ediyor. Dış ticarette ise en büyük pazarlarımız olan Avrupa’daki durgunluk, Ortadoğu’daki kargaşa, Rusya ve Ukrayna savaşı olumsuz etkisini sürdürüyor’’ dedi.

‘Tekstil, konfeksiyon ve ayakkabıda üretim Uzak Doğu’ya kayıyor’

Yüksek maliyetler sebebiyle sektörel rekabette güç kaybetmeye başladıklarını dile getiren Ünverdi, ‘’Ülkemizde artan girdi maliyetleri nedeniyle sanayicilerimiz ve ihracatçılarımız zorluk yaşarken; tekstil, konfeksiyon, ayakkabı gibi sektörlerimizde üretim Uzak Doğu ülkelerine kayıyor. Küresel jeopolitikte ve piyasalarda ocak ayı biraz daha belirleyici olacak. ABD’de Trump hükümetinin görevi devralmasının ardından ithalatta gümrük vergilerini artırmaya yönelik açıklamalarını hayata geçirmesi halinde yeni yılda uluslararası ticarette yeni bir döneme geçilecek. Küresel ticarette daralma ile birlikte ülkemiz adına zorluklar ve yeni fırsatları beraberinde getirmesi de olası görünüyor.” diye konuştu.

Suriye’deki yeni duruma ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ünverdi, şunları söyledi:

‘Emek yoğun sektörlerde sıkıntı yaşanabilir’

“Gaziantep olarak en fazla etkileneceğimiz konulardan birisi de Suriye’de başlayan yeni dönem ve şehrimizdeki Suriyelilerin geri dönüşleridir. İlerleyen süreçte özellikle emek yoğun sektörlerde işçi kayıpları sebebiyle sıkıntılar yaşanabilir ama biz bunu bir süre sonra aşarız. Gaziantep sanayisi Suriyeliler gelmeden önce de vardı, onlar ülkelerine döndüğünde de yoluna devam edecektir.”

‘Yıl sonuna doğru toparlanma bekliyoruz’

2025 yılı beklentilerine de değinen Ünverdi, ‘’Politika faizinde indirimler gerçekleşse de sıkılaştırma devam edecek. 2025 yılında yine zorlanmaya devam edeceğiz ancak, yıl sonuna doğru bir toparlanma olmasını umut ediyoruz. Bu noktada özel sektörün özveri ve yaşadığı zorluklar karşısında kamu tarafında da tasarruf tedbirlerinin daha net görmek istiyoruz. Enflasyon ve kur arasında açılan makasın dikkate alınarak döviz kurunun rekabetçi hale gelmesi gerekiyor. Ticari kredilerin bir an önce maliyetlerinin düşürülmesi ve ulaşılabilir olması öncelikli beklentilerimiz arasında yer alıyor’’ diye konuştu.

Exit mobile version