Tekstil ve hazır giyim Endonezya’da da zorda

Endonezya Filament İplik ve Elyaf Üreticileri Birliği Başkanı Redma Gita Wirawasta, son yıllarda piyasayı dolduran ucuz Çin malı giysilerle rekabet etmekte zorlanan düzinelerce fabrikanın kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bloomberg’in haberine göre, Endonezya Filament İplik ve Elyaf Üreticileri Birliği Başkanı Redma Gita Wirawasta, “Bazı şirketlerin fabrikalarını kapatmaya başladığına dair bilgiler alıyoruz” dedi.

Redma, “Eğer hükümet Çin ürünlerinin Endonezya’ya girişini durdurmak için bir şey yapmazsa, bu yıl 500 bin kişinin daha işini kaybedeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Redma, “kapanmalar yukarıdan aşağıya doğru gerçekleşiyor. Hazır giyim, dokuma sektöründe, iplikçilikte ve ayrıca elyaf sektöründe” dedi.

Tekstilde komşularıyla rekabet etmekte zorlanan Endonezya’da geçen yıl 80 bin kişi işini kaybetti.

Endonezya’da yaşanan sorunun önemli bir kısmı tekstil kaçakçılığından kaynaklanıyor. Çin’den ülkeye her ay ortalama bin konteyner kaçak tekstil ürünü geldiği ve bu ürünlerin limanlara girişinin engellenemediği belirtiliyor. Kaçak ürünlerin çoğu daha sonra online platformlarda ve yerel pazarlarda satılıyor. Bu durum fiyatları üretim maliyetlerinin altına çekiyor.

Zayıflayan küresel talep ve sertleşen rekabetin yanı sıra bu sorunlar, borsada işlem gören tekstil üreticisi PT Sri Rejeki Isman’ın 3 bin işçiyi işten çıkarmasına neden olurken, PT Pan Brothers 530 milyon dolardan fazla borcunu yeniden yapılandırmak için bir anlaşma yapmak zorunda kaldı.

Endonezya’da, ABD’nin uygulayacağı herhangi bir gümrük vergisinin Çin mallarının girişini arttırarak, yerel şirketler üzerindeki baskıyı daha da arttırmasından endişe ediliyor.

Ekonomik İşler Koordinasyon Bakanı Airlangga Hartarto, Endonezya mallarına yönelik gümrük vergilerinin düşürülmesi için yeni Trump yönetimiyle bir anlaşma yapmayı umduğunu söyledi.

Exit mobile version