Arama
Servisler
Sosyal Medya

‘Tekstil sektöründe insana yakışır işler’

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı (RTB), tekstil sektöründeki sorunların kök sebeplerini ve çözüm önerilerini değerlendirmek üzere Adana’da “Sektörel Danışma Toplantısı” düzenledi. Toplantıya iş müfettişleri, akademisyenler, sektörel düzeyde işçi ve işveren temsilcileri katıldı.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

ILO ve RTB işbirliğinde yürütülen ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-III) kapsamında finanse edilen “İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi Projesi” çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda ayrıca rehberlik ve proaktif iş teftiş yaklaşımına odaklanılarak ilgili tarafların görüş ve katkıları alındı.

Toplantı ile, rehberlik faaliyetlerinin iyileştirilmesi ve sosyal diyalog anlayışının güçlendirilmesi için taraflarla işbirliği yapılarak çalışma ortamlarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk

Açılış konuşmasını Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk’ün yaptığı toplantıda ILO Proje Koordinatörü Burcu Akça Hacıosmanoğlu proje hakkında bilgi verdi ve ILO Piyasa Sistemleri Analizi metodolojisini tanıttı.

ILO Kıdemli Proje Koordinatörü Burcu Akça Hacıosmanoğlu

İş Başmüfefettişi Şule Kalyoncu İner ise rehberlik modelinin planlaması ve adımları hakkında ayrıntılı bilgi sundu.

İş Başmüfettişi Şule Kalyoncu İner

Akademik Sunumlar

Toplantının öğleden önceki oturumunda Prof. Dr. Gaye Burcu Yıldız ve Prof. Dr. Saniye Dedoğlu, tekstil sektöründeki çalışma koşulları ve iş ortamından kaynaklanan sorunları ele aldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Gaye Burcu Yıldız, “Piyasa Sistemleri Yaklaşımı ile Tekstil Sektöründe İnsana Yakışır İş Açıklarının Değerlendirilmesi” başlıklı araştırmanın kapsamını anlattı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Saniye Dedoğlu ise “Tekstil Sektöründe Çalışma Koşulları ve Kadın İstihdamı” konusunu detaylandırdı. Sunumların ardından taraflardan sorunların kök sebepleriyle ilgili görüş ve sorular alındı. Tekstil sektöründe örgütlü işçi ve işveren sendikaları sektördeki sorunlara ilişkin görüşlerini bildirdi.

‘Çalışma koşulları ve iş sağlığı güvenliği: Kök sebepler ve çözüm önerileri

Öğleden sonraki oturum, Adıyaman Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Seval Uyanık’ın “Tekstil Sektöründe Geleceği Dokumak: İnsana Yakışır İşler ve Sürdürülebilirlik” konulu sunumuyla küresel ticareTi etkileyen sürdürülebilirlik standarlarının sektördeki çalışma ortamına vE koşullarına olası etkilerine dair bilgi vererek başladı. Ardından “Tekstil Sektöründe İnsana Yakışır İşler: Çalışma Koşulları ve İş Sağlığı Güvenliğine İlişkin Sorunlar, Kök Sebepler ve Çözüm Önerileri” paneli gerçekleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, İş Başmüfettişi Mehmet Sümer’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ÇSGB Çalışma Genel Müdürlüğü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünden Çalışma Uzmanları Gülcan Bozdoğan ve Burak Özdemir sektöre özgü sorunların çözümüne yönelik olarak Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar ve sektör düzeyinde gerçekleştirilen iş birlikleri hakkında bilgi verdiler.  Adana Sanayi Odası Tekstil Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Ayça Gözek Çelik ise tekstil sektöründe artan rekabete bağlı hızlı üretim modelleri, küreselleşme ve tedarik zinciri düzenlemelerinin sektördeki çalışma koşulları ve çalışma ortamı üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Proje Hakkında

 Adana Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı çalışanları

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-III) kapsamında finanse edilen “İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi Projesi”, Mart 2023’ten bu yana faydalanıcı kurum olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile uygulama ortağı ILO işbirliğinde yürütülüyor. Proje ile, Türkiye’deki tüm kadın ve erkekler için daha insana yakışır bir çalışma ortamı sağlamasına katkı sunulması hedefleniyor.