Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkan Yardımcısı Osman Nuri Kes, DRT TV yayınında İrfan Atasoy’un sorularını yanıtladı.
2024 yılının zorlu geçtiğini, ancak çeşitli projelerle umut verici gelişmeler kaydettiklerini belirten Kes, “Denizli’nin en büyük sıkıntılarından biri, markalaşmanın ve tasarımın geri planda kalması.” dedi.
Kes, Denizli’deki ev tekstili sektörünün, yeni koleksiyonlar ve desen tasarımlarıyla farklılaşmaya çalıştığını belirterek, “Heimtekstil alanında bireysel olarak çaba gösterdik. Desen tasarımına da önem verdik ve burada ciddi adımlar attık. Ancak, sıkıntı sadece maliyetle ilgili. Bu konuda minimize edebilmek için çok çalıştık. İşletmelerimizde yapmamız gereken her şeyi gözden geçirdik” diye konuştu.
Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) moda tasarımı bölümünün açıldığını ve DETGİS desteğiyle üniversitede moda tasarım atölyesi kurulduğunu belirten Kes, 2024 yılının, özellikle maliyetlerin yüksekliği ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle kolay bir yıl olmadığını vurguladı.
Kes, “Kurlar geride kaldı ve maliyetler, kurların çok çok gerisinde kaldı. Projeleri ve siparişleri almakta sıkıntılar yaşadık. Avrupa, Amerika ve dünya genelindeki mevcut pazarlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldık. Hindistan, Pakistan ve Çin gibi ülkelerden gelen rekabet de artmış durumda” ifadelerini kullandı.
DETGİS Başkan Yardımcısı Osman Nuri Kes, 2025’e ilişkin beklentilerini de şöyle anlattı:
“2024 zor bir yıl oldu ama önümüzdeki yıllar için umutluyuz. Merkez Bankası’nın faiz indirimi, sektöre olumlu yansıyacak gibi görünüyor. Önümüzde sekiz önemli toplantı var. Rasyonel bir piyasa için faiz indirimi değil, piyasalara doğru mesajı verebilmek adına yapılan bir uygulama bu. 2025 yılı için sektörde daha fazla istikrar bekliyoruz.”