Suriyelilerin gidişi tekstili etkileyecek mi?

Türkiye'de farklı sektörlerde yaklaşık 2 milyon Suriyeli çalışan var. Bunların büyük bölümü kayıt dışı... Suriyelilerin istihdam edildiği sektörlerden biri de tekstil... Küçük ölçekli tekstil atölyelerinin işletmecileri Suriyelilerin gidişinden mutsuz, ancak sektörün kurumsal firmalarına göre sorun yok, çarklar elbette durmayacak!

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırmasına göre, Suriyeliler, Türkiye’de ağırlıklı olarak tekstil, sanayi, inşaat, oto bakım ve tamir, deri ürünleri imali ve gıda sektörlerinde çalışıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de sadece geçen yıl çalışma izni alan Suriyeli sayısı 108 bin 250.

Kayıt dışı çalışanlarla birlikte 2 milyon Suriyeli çalışan olduğu belirtiliyor. Bu da söz konusu sektörler için ciddi bir işgücü anlamına geliyor.

Sabah gazetesinden Betül Alakent’in haberine göre, Suriyeli iş gücünün gidişi konusunda tarım ve hayvancılık sektörü endişeli; inşaat, sanayi ve tekstil sektörü ise sorun yaşanmayacağı görüşünde.

Tekstil sektöründe özellikle merdiven altı atölyelerde işletmeciler şimdiden isyan ediyor. Ancak kurumsal tekstil firmaları Suriyelilerin gidişiyle çarkların duracağı tezine katılmıyor.

‘İşverenin eli rahatlar’

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, Suriyelilerin daha çok tekstil sektöründe iplik, boya, örme, dokuma tarafında çalıştığını belirterek, “Ancak sektörde işçi eksiği değil fazlalığı söz konusu. Yani yılbaşından itibaren bir miktar işçi çıkarma olacaktı. Dolayısıyla Suriyeli işçiler giderse işverenin eli rahatlar” dedi.

Gama İplik Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaplan da Türkiye’de yüzde 10 işsizlik olduğunu, tüm Suriyeliler gitse de iş gücünün yüzde 8’ine tekabül edeceğini belirterek, “Ülkemizdeki işsiz insanlar bu açığı kapatır. İnsanımızı iş gücüne kazandırmak için çalışmalıyız” diye konuştu.

Kıdem tazminatı fonu kurulması gerektiğini belirten Kaplan, “Fonla hem tazminat almak için insanlar işten ayrılmaz hem işsizlik seviyeleri düşer hem de devletin kasasına yıllık 25 milyar lira girer.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da Suriye’ye geri dönüşlerin yaşanmasıyla iş gücü açığı yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin, “Bunun bir kayıp olup olmayacağını zaman gösterecek ancak hem ülke hem iş dünyası hem de bürokrasi olarak Suriyelilerin gidişinden kaynaklanacak muhtemel iş gücü açığını rahatlıkla çözebileceğimize inanıyorum.” diye konuştu.

Suriyeliler ağırlıklı olarak Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya gibi illerde çalışıyor.

‘Dönüşleri peyderpey olur’

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, ildeki OSB’lerde 430 bin kayıtlı çalışan bulunduğunu belirterek, “Sanayide kayıtlı 12 bin Suriyeli çalışan var. Nasıl peyderpey geldilerse dönüşleri de aynı şekilde olacaktır. Suriyelilerin tamamının döneceğini düşünmüyoruz. Yüzde 70’i gitse dahi yüzde 30’u burada kalır” dedi.

Suriyelilerin 2011’de geldiklerini anlatan Ünverdi, “Onlar gelmeden önce de burada çarklar dönüyordu gittiklerinde de döner. Biz OSB’lerimizdeki mesleki eğitim merkezlerimizde insanımızı sanayiye kazandırmak için çalışıyoruz. Fabrikalarımızda dijitalleşmeye yatırım yapıyoruz. Geçişte kısa süre sorun olur ancak çözeriz. Herkes vatanında mutlu olsun” diye konuştu.

Exit mobile version