Arama
Servisler
Sosyal Medya

Pamuk üreticisi 3 sezondur para kazanamıyor

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, “Pamuk üreticimiz maalesef son üç sezondur para kazanamıyor. Üretimin sürdürülebilirliği için prim miktarının maliyet artışlarını telafi edecek şekilde belirlenmesi gerekmektedir” dedi.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak,

İTB Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer yönetiminde İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Bülent Uçak, pamuğun, Türkiye için stratejik öneme sahip bir tarımsal ürün olduğuna dikkat çekerek, “33 milyar dolar ihracat gerçekleştiren tekstil ve konfeksiyon ihracatımızın da temel hammaddesi” dedi.

Ulusal Pamuk Konseyi tarafından yedincisi düzenlenen Ulusal Pamuk Zirvesi’nde sektör paydaşları olarak pamuğun üretimi, ticareti ve tüketimi konularını zirvede detaylı bir şekilde değerlendirdiklerini belirten Uçak, “Bir kez daha ortaya çıktı ki diğer tüm ürünlerimizde olduğu gibi pamuk için de ‘sürdürülebilir üretim ve ticaret’ günümüzün en önemli konularının başında geliyor” dedi.

Uçak, zirvede yapılan değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan hususları paylaştı. Pamuk üreticisinin son üç sezondur para kazanamadığını dile getiren Uçak, “Çiğitli pamuk ortalama fiyatı; 2022 yılında 15,7 lira, 2023 yılında 19,1 lira ve içinde bulunduğumuz sezonda ise 23,1 lira oldu. Son üç sezonda tarımsal girdi fiyat endeksinin yüzde 135 arttığı, prim miktarının ise değişmeden 1,6 lira olarak kaldığı düşündüğünde pamuk üreticimizin durumu net olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle üretimin sürdürülebilirliği için prim miktarının maliyet artışlarını telafi edecek şekilde belirlenmesi gerekmektedir” dedi.

‘Tekstil sektörü olumsuz etkileniyor’

Son yıllarda enerji, işçilik ve finansman maliyetlerindeki artışların tekstil ve konfeksiyon sektörünün uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilediğini ifade eden Uçak, “Bu dönemde sektörde çok sayıda firma üretimini, başta Mısır olmak üzere başka ülkelere taşıdı. Son 1-2 yıldır ihracatta artış yaşanmaması ve sektörün istihdamının 250-300 bin kişi azalması da yaşanan sıkıntıların bir göstergesi. Bu nedenle tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün rekabet gücünün tekrar kazandırılmasına yönelik önlemleri zaman kaybetmeden hayata geçirmeliyiz” şeklinde konuştu.

‘Pamuğun standartları yükseltilmeli’

İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bülent Uçak

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün rekabet güçlerinden birisinin önemli bir pamuk üreticisi olmamızdan kaynaklandığını belirten Uçak, “Ancak, sanayimizin ihtiyacı olan kaliteli hammadde için pamuğun hem üretim aşamasındaki hem de işlenme aşamasındaki standartlarını yükseltmek zorundayız. Bu amaçla tohumdan hasada kadar üretim süreçlerimizi iyileştirmeli, aynı zamanda çırçır işletmelerimizin çalışma koşullarını yeniden düzenlemeliyiz” dedi.

‘Destekleme mekanizmaları hayata geçirilmeli’

Sürdürülebilir pamuk üretiminin hem rekabet açısından hem de ekosistemimizi korumak açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Uçak, “Organik, iyi tarım uygulamaları, BCI ve onarıcı tarım sistemleri gibi her türlü sürdürülebilir pamuk üretimini artırmak için destekleme mekanizmalarını hayata geçirmeliyiz. Bu desteklerin nihai ürüne kadar devam edebilmesi için sadece ülkemiz pamuklarına ait bir standart olan ‘GMO FREE Turkish Cotton’ belgelendirmesinin bir ön koşul olmasının uygun olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Özellikle Avrupa’da doğal elyaflar ile sentetik elyaflar arasında hangisinin daha sürdürülebilir olduğuna ilişkin önemli bir rekabetin söz konusu olduğuna dikkat çeken Uçak, “Ülkemizin tekstil ve konfeksiyon sektöründeki rekabet avantajının daha çok doğal elyaflardan yana olduğunu düşünürsek, Avrupa’daki doğal elyaf ve sentetik elyaf karşılaştırmalarında daha aktif rol almalı, görüş ve tezlerimizi daha güçlü bir şekilde ortaya koymalıyız” dedi.