Ne kur ne faiz… Asıl sorun ‘pahalı kalitesizlik!..’

Yüksek enflasyon-düşük kur kıskacında fiyat tutturamamaktan şikayet eden tekstil sektöründe aykırı bir ses yükseldi. Fason üretimden sıyrılmak gerektiğini söyleyen Aydın Tekstil Ticaret ve Pazarlama AŞ. Genel Müdürü Ali Sami Aydın, “Düşük kur, yüksek enflasyondan şikayet edenler, devlet düşük faizle para dağıtmıştı. O paraları alanların çoğu araba, yat, ev almıştı. Şimdi işleri zora girdiyse onları satsınlar ve işlerini düzeltsinler.” dedi. Aydın'dan STA'larla ilgili de hükümete çağrı geldi.

Aydın Tekstil Ticaret ve Pazarlama AŞ. Genel Müdürü Ali Sami Aydın, Heimtextil 2025’te Ekonomim Yazarı Sadi Özdemir’in sorularını yanıtladı.

Tekstil sektörünün yüksek enflasyon-düşük kur ve faizden şikayeti olduğu bir ortamda Ali Sami Aydın’ın farklı değerlendirmeleri dikkat çekti.

‘Bizim kaliteli imajımızı yok eder’

“Bence en büyük sorunumuz ‘pahalı kalitesizlik.’ Diğerleri sonra gelir.” diyen Aydın’ın tespitleri şöyle:

“O dedikleri şeyler firmaları zorluyor çünkü çoğu fasoncu ve müşteri ‘bu fiyata yap’ diyor, onlar da mahkum oluyor. Halbuki Uzakdoğu’nun kalitesizlik imajı var ama Türk ev tekstilinin dünyada çok iyi bir yeri var. Herhalde THY’den sonra en iyi markamız Türk ev tekstilidir ama bu fason meselesi sıkıntılı ve sürekli kalitemizi de düşürüyor. Firmalarımız fiyat baskısı altında kalınca maliyeti düşürmek için malın içinden eksiltmeler yapıyor, bu da bizim kaliteli imajımızı yok eder.”

Aydın, düşük kurdan şikayet edenlere tartışma yaratacak bir de çağrıda bulundu:

‘Düşük faizle aldıkları paralarla araba, yat, ev aldılar’

“Düşük kur, yüksek enflasyondan şikayet edenler, devlet düşük faizle para dağıtmıştı. O paraları alanların çoğu araba, yat, ev almıştı. Şimdi işleri zora girdiyse onları satsınlar ve işlerini düzeltsinler.”

‘Kendi koleksiyonumuzla fiyat baskısı yaşamıyoruz’

Sektörün içinde bulunduğu açmazı aşmak için 2018’de radikal bir karar alarak kendi koleksiyonlarını yapmaya başladıklarını söyleyen Aydın, “2019’da bu nedenle sıkıntı yaşadık ama çok sürmedi. İşler farklı şekilde açıldı. Fiyat rekabetinden kurtulduk, artık fiyatı biz veriyoruz. Artık firma olarak fiyat baskısı yaşamıyoruz.” dedi.

Toplam 3 bin kişi istihdam ettiklerini ve cironun yüzde 60’ını ihracattan sağladıklarını belirten Aydın, Avrupa, İngiltere ve ABD pazarına çalıştıklarını anlattı.

Aydın’ın hükümete çağrısı ise serbest ticaret anlaşmaları (STA) ile ilgiliydi:

‘STA’lar bizi sömürüyor’

“Maalesef devletimizin imzaladığı bazı Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), ciddi şekilde aleyhimize çalışıyor. Devletimiz, STA’mız olan bazı ülkelerden menşei değiştirilerek getirilen malları önlemeli. Bence tekstilimizi asıl olumsuz etkileyen budur, STA’lar bizi sömürüyor, çok kısa sürelerde aleyhimize çalışır hale geliyor.”

(Kaynak: Ekonomim)

Exit mobile version