TCMB, yabancı para kredilerdeki gelişmeleri dikkate alarak sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gidildiğini duyurdu.
Merkez Bankasının kararı finansmana erişimde büyük güçlük yaşayan iş dünyasında tepki yarattı.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında bu konuya da değindi.
Şubat ayında Gaziantep’ten 803 milyon 790 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, Gaziantep’in hem dönem hem de aylık bazda en fazla ihracat yapan 6’ıncı il olduğunu dile getiren Ünverdi, ülke ihracatında olduğu gibi takvim etkisinin kent ihracatına da olumsuz yansıdığını belirterek, bu sürecin atlatılmasında reel sektörün finansman talebine dikkati çekti.
Ünverdi, Merkez Bankası tarafından parasal sıkılaştırma politikaları doğrultusunda zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yapılmasına değinerek, alınan bu kararın zorlukla mücadele eden iş dünyasını ve özellikle deprem bölgesinde faaliyet gösteren firmaları daha da zora sokacağını söyledi.
Deprem bölgesinde kullanılmış olan kredilerin yabancı para kredi büyüme sınırından istisna tutulmasının da kaldırıldığının altını çizen Ünverdi şunları dile getirdi:
‘Adeta şok etkisine neden oldu’
GSO Başkanı Adnan Ünverdi
“Kararla birlikte, yabancı para krediler için aylık yüzde 1 olan büyüme sınırı yüzde 0,5’e düşürülerek, yabancı para kredi büyüme sınırından istisna tutulan kredilerin kapsamı da daraltıldı. Sanayiciler olarak hem iç piyasada hem dış piyasada büyük zorluklarla mücadele ediyoruz. Gaziantep ve bölge olarak depremin etkilerini üzerimizden atamamışken; kapasite kullanım oranlarının düştüğü, maliyetlerin arttığı, buna bağlı olarak rekabet gücümüzün azaldığı bir ortamda en büyük sorunumuz olarak finansman konusunu gündem getirdiğimiz bir dönemde alınan bu karar iş dünyamız üzerinde adeta şok etkisine neden olmuştur. Bu sebeple halihazırda toparlanmaya çalışan deprem bölgesindeki krediler büyüme hedefi dışında tutulacak şekilde yeni bir düzenleme yapılmalıdır.”
‘Reel faizlerde düşüş bekliyoruz’
Bu doğrultuda, üretici ve ihracatçının finansmana erişimi ve maliyetler konusuna ivedi çözüm bulunmasını beklediklerini kaydeden Ünverdi, “Olumlu sonuçların alındığı ekonomi politikaları devam ederken reel sektörün ayakta kalabilmesi ve elinin güçlenmesi için politika faizlerindeki düşüşün reel faize ivedilikle yansımasını bekliyoruz. İç piyasada nakit akışındaki yavaşlama, dış pazardaki durgunluk ve girdi maliyetleri rekabet gücümüze negatif etkiliyor. Dün açıklanan enflasyon verilerine bakıldığında enflasyonda yıllık bazda 9 aydır devam eden gerileme memnuniyet verici. Ancak, bu süreçte sanayi ve ekonomik aktivitenin devamı için özellikle ihracat tarafının canlı tutulması önem taşıyor. Küresel durgunlukla birlikte, ekonomi savaşlarının kızıştığı, belirsizliklerin arttığı bu ortamda pazarlarımızı kaybetmeden rakiplerimizle rekabet edebilir durumda olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Ünverdi, iş dünyasının büyük özveriyle çalıştığını belirterek, “Bu zor koşullarda üreten sanayicilerimize, ihracatçılarımıza, çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu da kararın negatif bir sonuç olduğunu söyledi.