Arama
Servisler
Sosyal Medya

Mart 2025 ihracat rakamları: Hazır giyim ihracatını artırdı ama tahtını kaptırdı!

Türkiye’nin ihracatı mart ayında yüzde 3,2 oranında artsa da tekstil grubundaki karamsar tablo devam ediyor. Özellikle hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yaşanan sıkıntı ilk kez bu kadar açık şekilde gözler önüne serildi. Bugüne kadar ihracatta hep üçüncü sırada yer alan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü iki sıra birden geriledi. Hazır giyimin yerini çelik, dördüncü sırayı da elektrik ve elektronik sektörü aldı.

Türkiye'nin ihracatı mart ayında yüzde 3,2 oranında artsa da tekstil

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2025 Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Türkiye’nin ihracatı 2025 yılı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 oranında artarak 23 milyar 385 milyon dolara çıktı.

2025 Mart ihracatında ilk sırayı 3 milyar 517 milyon dolarla otomotiv, ikinci sırayı 2 milyar 729 milyon dolarla kimyevi maddeler aldı.

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatta üçüncü sıradan beşinci sıraya geriledi

İhracatta üçüncü sıranın sahibi ise değişti.

Bugüne kadar ihracatta hep üçüncü sektör olan hazır giyim ve konfeksiyon tahtını çelik sektörüne kaptırdığı gibi iki sıra birden geriledi ve beşinci sıraya oturdu.

Mart 2025 ihracatında üçüncü sırada 1 milyar 549 milyon dolar ihracatla çelik sektörü, dördüncü sırada ise 1 milyar 481 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektörü yer aldı.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise 2025’in Ocak ve Şubat aylarına göre ihracatını artırsa da beşinci sırada yer alabildi.

Mart ayında 1 milyar 417 milyon dolar olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ocakta 1 milyar 410 milyon dolar, şubatta 1 milyon 357 milyon dolardı.

Tekstilde artı, hazır giyim, deri ve halıda eksi

Tekstilin lokomotifi hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 oranında azaldı. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı  1 milyar 417 milyon 152 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

Tekstil ve hammaddeleri ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 oranında artarak, 840 milyon 64 bin dolar oldu.

Deri ve deri mamulleri ihracatı da yine geçen yıl mart ayına göre yüzde 3,3 oranında azaldı ve 140 milyon 992 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

Halı ihracatı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında azalarak 234 milyon 490 bin dolar oldu.

Tekstil sektörü toparlanma eğiliminde

Tekstil grubunda ihracat geçen yıl mart ayına göre karamsar bir tablo çizse de yılın ilk 3 ayındaki toparlanma eğilimi de rakamlara yansıyor.

Şubattaki dönemsel düşüş dikkate alınmazsa tekstil, deri, halı ve hazır giyimde ihracatın artış eğiliminde olduğu görülüyor.