Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) verilerine göre Kenya, nüfusu kendisinden 4.5 kat fazla olan Nijerya’yı geride bırakarak kıtanın en büyük ikinci el giyim ithalatçısı konumuna yükseldi.
Swahili dilinde “mitumba” olarak adlandırılan ikinci el kıyafetler, özellikle düşük gelirli kesim tarafından yoğun talep görüyor.
Kenya Üreticiler Birliği CEO’su Tobias Alando, “Tekstil sektörünü geliştirme konusunda yeterince istekli davranmadık” ifadelerini kullandı.
1990’larda 200 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün bugün sadece 20 bin kişi çalıştırdığı belirtiliyor.
Komşular önlem aldı
Kenya’nın aksine, Uganda, Ruanda ve Etiyopya gibi ülkeler yerel üretimi teşvik etmek amacıyla ikinci el giyim ithalatına kısıtlama getirdi. Doğu Afrika Topluluğu (EAC) üyesi ülkeler, ithalatta yüzde 35 gümrük vergisi uyguluyor.
Hükümet çözüm arıyor
Ticaret, Sanayi ve Yatırımlardan Sorumlu Müsteşar Dr. Juma Mukhwana, “Pamuk üretimini canlandırmalıyız, ancak diğer yandan AGOA anlaşmasını da sürdürmeliyiz. İkilem yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.
Yerel üretim için adımlar
Hükümet, tekstil sektörünü canlandırmak için:
– Nyando ve Kieni’de tekstil işleme merkezleri kuracak
– 7 yeni pamuk işleme tesisi inşa edecek
– Rivatex fabrikasının modernizasyonunu tamamlayacak
Ekonomistler uyarıyor
Uzmanlar, ikinci el giyim ithalatının düşük maliyetli olmasına rağmen uzun vadede istihdam kaybına ve çevre kirliliğine yol açtığı konusunda uyarıyor.
Nairobi’nin Dandora çöplüğünün yüzde 17’sinin tekstil atıklarından oluştuğu belirtiliyor.