Arama
Servisler
Sosyal Medya

İstihdam desteği tekstil sektörünün beklentisini karşılamadı

Emek yoğun sektörlerdeki KOBİ’lere verileceği açıklanan 2 bin 500 liralık istihdam desteği tekstil ve hazır giyim sektörlerinin beklentisini karşılamadı. Sektördeki firmaların neredeyse yüzde 70’i KOBİ tanımı dışında kalıyor. Sektör temsilcileri ya KOBİ tanımının değiştirilmesini ya da desteğin tüm emek yoğun sektörleri kapsamını istiyor.

Emek yoğun sektörlerdeki KOBİ'lere

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Aralık 2024’te Bursa’da yaptığı açıklamada, tekstil, konfeksiyon, mobilya ve deri sektörlerinde istihdamı koruyan KOBİ’lere çalışan başına 2 bin 500 lira destek ödemesi yapılacağını açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da desteğin KOSGEB eliyle verileceğini belirterek, “KOBİ’lerimiz, ocakta istihdamını korumuşsa, şubatta destek ödemesini alacak.” dedi.

Destek açıklamaları memnuniyetle karşılansa da iş dünyası kapsamın genişletilmesini istiyor. Çünkü özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki firmaların yarısından fazlası KOBİ tanımı dışında. Bu nedenle açıklanan desteğin işten çıkarmaları önlemekte yetersiz kalacağı belirtiliyor.

‘Destek şirket büyüklüğü gözetilmeksizin verilmeli’

TİM Başkanı Mustafa Gültepe

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 2024 yılı ihracat rakamlarının açıklandığı törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yaptığı konuşmada, “KOBİ’lere sağlanacak 2 bin 500 liralık desteğin şirket büyüklüğü gözetilmeksizin tüm emek yoğun sektörlere verilmesini zatıalinizden istirham ediyoruz.” dedi.

Ekonomim’den Yener Karadeniz’e açıklamalarda bulunan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de “hiç yoktan iyidir” sözleriyle değerlendirdiği desteğin büyük şirketleri kapsamadığına dikkat çekerek, şu görüşleri paylaştı:

‘Büyük işletmeler küçüklere iş veriyor’

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz

“Hazır giyimde daha fazla KOBİ olsa da tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yarısından fazlası KOBİ dışı şirketlerden oluşuyor. KOSGEB kaynaklı olduğu için sadece KOBİ’ler destekleniyor. Bizim Sanayi Bakanlığı’ndan bir talebimiz oldu. Bir kaynak bulup sektörün tümünün desteklenmesinin faydalı olacağını dile getirdik. Çünkü hepsi birbirine bağlı. Çünkü büyük işletmeler genelde küçüklere iş veriyor. Sektörün daha fazla desteğe ihtiyacı var. Kurlarda da bir artış beklenmiyor zira.”

‘Beklentimiz KOBİ tanımının değiştirilmesi’

TGSD Başkanı Ramazan Kaya

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya da emek yoğun sektörlere yönelik 2 bin 500 TL’lik destek konusunda çalışma yaptıklarını belirterek “Burada bir KOBİ tanımı var. 250 çalışan ve 500 milyon TL gibi bir rakam var. Çoğu firma bu tanımın dışında kalıyor. Hazır giyimde ve işin daha çok ihracat tarafında olan kısımda ise neredeyse yüzde 70’i 250 ve üstünde çalışan sayısına sahip. KOBİ tanımına uyanlar fason çalışanlar, bizim dışardan iş yaptığımız şirketler. O da bir avantaj ama bizim beklentimiz KOBİ tanımını değiştirilmesi ve esnekliğin artırılması. Diğer türlü sadece fason üretim yapan firmaların maliyetlerine yansıyacak bu destek. Genel ihracatçıya bu destek çok da faydalı olmayacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkan Yardımcısı ve Buca Ege Organize Sanayi Bölgesi (BEGOS) Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay da istihdam desteğinin tüm şirketleri kapsaması gerektiğini söyledi.

‘Destek KOBİ ölçeğinde değil sektörel yapılmalı’

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat da istihdam desteğini “doğru ama geç kalınmış” olarak niteledi.

“Halen alınmış olan istihdam azaltma kararlarını değiştirecek bir destek olmadığı gibi başka bir açmaza da yol açıyor” diyen Fayat şu görüşleri dile getirdi:

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat

“İSO’da KOSGEB ve SGK temsilcileri ile Bakan Kacır’ın da olduğu dar kapsamlı toplantıda KOBİ tanımında bir hata olduğunu söyledim. Çünkü KOBİ tanımını 250 çalışan ve 500 milyon TL sınırlamak hazır giyimde yeterli olmuyor. Sektör emek yoğun olduğu için 300 kişiyi bulan ancak cirosu 200-300 milyondan fazla olmayan çok fazla şirket var. Dolayısıyla KOBİ tanımında kişi sayısını artırmak ya da sektörel yapmak lazım dedim ve olumlu karşılandı. Ancak herhangi bir gelişme olmadı.”

En büyük istihdam yükünü taşıyan orta ve büyük segmentteki firmaların destekten faydalanamaması durumunda istihdam çıkışının daha da hızlanabileceğini belirten Fayat, kapsamın KOBİ ölçeğinde değil, sektörel yapılmasını istedi.