Arama
Servisler
Sosyal Medya

‘İnşaata destek var ama tekstile yok!..’

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkan Yardımcısı Osman Nuri Kes, tekstil sektörünün içinde bulunduğu kritik durumu gözler önüne serdi. Sektörün acil desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Kes, “Betonarme yapana, otoyola, müteahhitlere her türlü destek var. Ama tekstil gibi istihdamın bel kemiği olan bir sektöre neredeyse hiçbir şey yok. Bu kabul edilemez!” dedi.

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkan Yardımcısı Osman

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkan Yardımcısı Osman Nuri Kes, Gazete Şehir’den Hasan Durna’ya yaptığı açıklamada son dönemde artan maliyetler ve döviz kurlarındaki dalgalanmalara dikkat çekerek şunları söyledi:

‘Üretim yapmak neredeyse imkansız hale geldi’

“Maliyetler son bir yılda yüzde 120 arttı, döviz kurları ise yüzde 30-40 yükseldi. Bu şartlar altında üretim yapmak neredeyse imkansız hale geldi. Denizlili sanayiciye ‘tekstili bırak, savunma sanayisine yönelin’ demek gerçekçi değil. Bizim genlerimizde tekstil var. Bu sektör, Denizli’nin ekonomik ve sosyal güvencesidir. İhracata dayalı büyüme modeline acilen dönülmeli. Sektörel bazda acil destek paketleri açıklanmalı.”

‘İnşaata var tekstile yok’

DETGİS Başkan Yardımcısı Osman Nuri Kes

Kes, devletin diğer sektörlere sağladığı desteklere de değinerek sert eleştirilerde bulundu:

“Betonarme yapana, otoyola, müteahhitlere her türlü destek var. Ama tekstil gibi istihdamın bel kemiği olan bir sektöre neredeyse hiçbir şey yok. Bu kabul edilemez! Avrupa’nın hemen hemen tüm ülkelerine ihracat yapıyoruz. Müşterimiz kalite ve tasarım peşinde, ancak maliyetler nedeniyle rekabet gücümüzü kaybediyoruz.”

‘Bırakın işimizi yapalım’

Kes, uyarılarını şu sözlerle sürdürdü:

“Eğer acilen önlem alınmazsa, fabrikalar konkordato ilan etmeye ve iflas etmeye başlayacak. Binlerce kişi işsiz kalacak. Bırakın işimizi yapalım, büyüyelim, istihdam sağlayalım. Devletin bize güvenmesi ve destek olması gerekiyor.”

Denizli’de 500’ü aşkın tekstil firmasının 150 binden fazla kişiye istihdam sağladığı biliniyor. Sektör temsilcileri, hükümetin en kısa zamanda adım atmasını bekliyor.