CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, seçim bölgesindeki tekstil sektörü temsilcilerinden gelen yakınmaları iki ayrı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.
Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren 73 fabrika ile kent merkezindeki tekstil işletmelerinin maddi açıdan sıkıntıda olduğunu belirten Tanrıkulu, “Tekstil sektörünün bölgenin coğrafi koşulları düşünüldüğünde Diyarbakır açısından önemli bir ekonomik istihdam alanı olduğu bilinmektedir. Fabrika işletmecileri ve sahipleri, son yıllarda tekstil sektöründe KOSGEB desteklerinin azaldığını, bu nedenle de istihdamı koruyamadıklarını belirtmektedir.” dedi.
Sanayi Bakanı Kacır’a KOSGEB soruları
Tanrıkulu, KOSGEB’in Diyarbakır’da tekstil sektörüne sağladığı desteklere ilişkin olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a şu soruları yöneltti:
- Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde KOSGEB’den destek alan işletme sayısı kaçtır?
- KOSGEB desteği alan işletmelerin aldıkları destek miktan nedir?
- Bahse konu Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin 2016 yılında tüzel kişiliği kazandığı günden bu yana yıllara göre gerçekleşen KOSGEB destekleri nedir? Yıllara göre destek oranları neye göre belirlenmektedir
- İstihdam, yatırım gibi alanlarda KOSGEB desteklerinin önemi göz önüne alındığında; mevcut işletmelerin desteklenmesi ve yeni işletmelerin açılmasının yolunu sağlamak için hazırlanan bir proje veya çalışma
planlanmakta mıdır? - Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalara KOSGEB desteğinin azaldığına dair iddialar doğru mudur?
- KOSGEB desteğinin şartlarının değişmesi, azalması gibi durumların gerekçesi ve izahı nedir?
- Diyarbakır’ın tekstil alanında önemli bir potansiyel barındırdığı göz önünde bulundurulduğunda; KOSGEB’in 2025 yılı bütçesinde bölgedeki tekstil istihdamı ve yatırımını arttırmak için ayrılan kalemler nedir?
CHP’li Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de “Fabrika işletmecileri ve sahipleri, SGK’nın prim ödeme desteği konusunda, İŞKUR’un da işletmelere yeterli desteği vermemesinden kaynaklı 73 fabrikada 5 bin 860 işçinin istihdamında sorunlar yaşandığını belirtmektedir.” ifadelerini kullandı.
Tanrıkulu’nun Bakan Işıkhan’dan yanıt istediği sorular şöyle:
- Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde SGK’den prim desteği alan işletme sayısı kaçtır?
- Prim desteği alan işletmelerin, aldıklan toplam prim desteği miktarı nedir?
- Bahse konu Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 73 işletmede prim desteği alan çalışan sayısı kaçtır?
- Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin 2016 yılmda tüzel kişiliği kazandığı günden bu yana yıllara göre yapılan SGK prim destekleri nedir? Yıllara göre bu destek oranlar neye göre belirlenmektedir?
- İstihdam alanında İŞKUR’un önemi göz önüne alındığında 73 fabrika ve 5 bini aşkın istihdamla bölgeye önemli ekonomik katkıda bulunan Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne sağlanan İŞKUR destekleri
nedir? - Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalara İŞKUR aracılığıyla sağlanan personel desteğinin azaldığına dair iddialar doğru mudur?
- Bugüne kadar Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne sağlanan personel desteği sayısı nedir?
- Personel sağlama şartlanın değişmesinin gerekçesi ve izahı nedir?
- İŞKUR’un sektörlere personel desteği sağlama şartlan neye göre belirlenmektedir?
- Diyarbakır’ın tekstil alanında önemli bir potansiyel barındırdığı göz önünde bulundurulduğunda; İŞKUR’un bu alana yönelik destek çalışmalan var mıdır, varsa bu çalışmalar nelerdir?