İhracatçının gözü dövizde

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Burak Sertbaş, sektörde işçilik başta olmak üzere maliyet artışlarının devam ettiğini belirterek, Yüzde 10’luk artışı bile kaldıramayacak durumdayız. Döviz artmadığı sürece bu böyle devam edecek." dedi. Sertbaş, maliyetler arttığı sürece işçi çıkarmanın kaçınılmaz hale geleceğini söyledi.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, 2025’in 2024’ten de kötü olacağını söyledi.

Ege Telgraf gazetesinden Memduh Güney’e açıklamalarda bulunan Sertbaş, sektör için kritik hamlenin kur fiyatları olduğunun altını çizerek, maliyet artışlarının firmaları kapanmaya sürüklediğini belirtti.

‘Yüzde 10’luk artışı bile kaldıramayacak durumdayız’

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın sektöre olan etkilerini yorumlayan Sertbaş, şunları söyledi:

“Yüzde 30 artış demek maliyetin işçilik payı kalemlerinde artış demek. Yüzde 10’luk artışı bile kaldıramayacak durumdayız sektör olarak. Bunun sebebi de dövizin 2024 yılında baskılanmış olması.

‘Döviz artmazsa böyle devam eder’

Döviz artmadığı sürece bu böyle devam edecek. 2024 yılının sonuna doğru zararına ya da bedavaya sipariş almaya başlamıştık. Son dönemde kurda biraz hareketlenme oldu. Eğer bu hareketlenme devam ederse 2024’teki az zararlı karsız siparişlerle devam edebiliriz. Ancak buna dayanabilecek firma sayısı her geçen gün azalıyor. Ben üç sene devam edebilirim derken bir diğeri anca bir ay devam edebilirim diyor.” dedi.

Çinliler niye geliyor?

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş

Türkiye’de uzun yıllar yabancı yatırımcı çekmiş olan tekstil sektörünün artık yabancı yatırımcı için cazip olmadığını kaydeden Sertbaş, “Yurt içindeki bile yurt dışını tercih ediyorsa onlar gelip neden bizi tercih etsin” dedi.

“Şu an Çinliler’den başka kimseyi konuşmuyoruz” diyen Sertbaş, “Çinliler de yatırım yapmak mı yoksa Avrupa ile bağ mı kurmak istiyorlar bunu bilmiyoruz. Şu an sadece sıcak para geliyor. Bunun da sebebi faizin yüksek olması. Faiz düştüğü gün bu da azalacaktır. Ancak ekonomi normal seyrine geri dönerse yatırımcı gelecektir” diye konuştu.

‘Maliyetler arttığı sürece işçi çıkarmak kaçınılmaz’

Sektörün İzmir’deki durumunu da değerlendiren Sertbaş, Ege Bölgesi’nin ülkenin geri kalanına göre biraz daha şanslı olduğunu söyledi.

İstanbul’da ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kapanan çok firma duyduğunu belirten Sertbaş, “İzmir olarak nispeten Türkiye’nin geri kalanından daha iyi durumdayız. İzmir biraz daha temkinli gidiyor. Tabii ki kapanan ya da konkordato ilan eden firmaları hepimiz duyuyoruz. Dolayısıyla işçi çıkartanlar var bu ilerleyen süreçte de olacak. Maliyetlerde artışlar yaşandığı sürece bu durum kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

 

Exit mobile version