Hazır giyim zor günleri dinamizm ile aşacak!

Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü küresel talepteki daralma ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle yaşadığı zor günleri dinamik yapısıyla atlatma çabasında. Sektör, dijitalleşme ve sürdürülebilir üretime geçiş gibi iki büyük dönüşüm sürecini birlikte yaşıyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin resmi yayın organı TİMREPORT’un Kasım 2024 sayısında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İhracattaki gerilemenin iki nedeni

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 2022’nin son çeyreğinden bu yana düşüş trendinde olduğunu belirten Paşahan, ihracattaki gerilemenin iki temel nedeni olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Birincisi küresel talepteki gerileme. Avrupa Birliği (AB) ve ABD başta olmak üzere en büyük pazarlarımızda hazır giyim talebi azaldı.

İkinci ve daha belirgin olan neden ise ülkemizde girdi maliyetlerindeki olağanüstü artışa rağmen döviz kurunun uzun süre yatay seyretmesi.

Girdi maliyetleri ile kur arasındaki makas açıldığı için fiyat tutturmakta zorlandık ve rekabetçiliğimizi kaybettik.”

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan

‘Uyum yeteneği güçlü bir sektörüz’

Sektör ihracatının 9 aylık dönemde yüzde 8,5 gerilediğini, 2022 ile kıyaslandığında kayıp oranının yüzde 16’ya yaklaştığını hatırlatan Paşahan, “Kızıldeniz’deki kriz nedeniyle yakından tedarikin yeniden önem kazanması üçüncü çeyrekte ihracatımıza kısmen de olsa pozitif yönde katkı sundu. 2023’ün üçüncü çeyreğinde 4 milyar 887 milyon dolar olan ihracatımız bu yılın aynı döneminde binde 7 artışla 4 milyar 921 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Tasarım gücümüz, üretim hızımız ve Avrupa gibi büyük bir pazara yakınlığımızla rakiplerimizden ayrışıyoruz. Aynı zamanda dinamik ve uyum yeteneği güçlü bir sektörüz.” dedi.

‘Dijitalleşme ve sürdürülebilir üretime geçiş’

Küresel moda endüstrisinin dijitalleşme ve sürdürülebilir üretime geçiş gibi iki büyük dönüşüm sürecini birlikte yaşadığını kaydeden Paşahan, Türkiye’de bu sürece uyum için yapılan çalışmaları da özetledi:

Exit mobile version