Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazır giyim zor günleri dinamizm ile aşacak!

Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü küresel talepteki daralma ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle yaşadığı zor günleri dinamik yapısıyla atlatma çabasında. Sektör, dijitalleşme ve sürdürülebilir üretime geçiş gibi iki büyük dönüşüm sürecini birlikte yaşıyor.

Türk hazır giyim ve

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin resmi yayın organı TİMREPORT’un Kasım 2024 sayısında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İhracattaki gerilemenin iki nedeni

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 2022’nin son çeyreğinden bu yana düşüş trendinde olduğunu belirten Paşahan, ihracattaki gerilemenin iki temel nedeni olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Birincisi küresel talepteki gerileme. Avrupa Birliği (AB) ve ABD başta olmak üzere en büyük pazarlarımızda hazır giyim talebi azaldı.

İkinci ve daha belirgin olan neden ise ülkemizde girdi maliyetlerindeki olağanüstü artışa rağmen döviz kurunun uzun süre yatay seyretmesi.

Girdi maliyetleri ile kur arasındaki makas açıldığı için fiyat tutturmakta zorlandık ve rekabetçiliğimizi kaybettik.”

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan

‘Uyum yeteneği güçlü bir sektörüz’

Sektör ihracatının 9 aylık dönemde yüzde 8,5 gerilediğini, 2022 ile kıyaslandığında kayıp oranının yüzde 16’ya yaklaştığını hatırlatan Paşahan, “Kızıldeniz’deki kriz nedeniyle yakından tedarikin yeniden önem kazanması üçüncü çeyrekte ihracatımıza kısmen de olsa pozitif yönde katkı sundu. 2023’ün üçüncü çeyreğinde 4 milyar 887 milyon dolar olan ihracatımız bu yılın aynı döneminde binde 7 artışla 4 milyar 921 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Tasarım gücümüz, üretim hızımız ve Avrupa gibi büyük bir pazara yakınlığımızla rakiplerimizden ayrışıyoruz. Aynı zamanda dinamik ve uyum yeteneği güçlü bir sektörüz.” dedi.

‘Dijitalleşme ve sürdürülebilir üretime geçiş’

Küresel moda endüstrisinin dijitalleşme ve sürdürülebilir üretime geçiş gibi iki büyük dönüşüm sürecini birlikte yaşadığını kaydeden Paşahan, Türkiye’de bu sürece uyum için yapılan çalışmaları da özetledi:

  • Neredeyse 50 yıldır küresel markalara üretim yapıyoruz. Tasarım gücümüz, üretim hızımız ve Avrupa gibi büyük bir pazara yakınlığımızla rakiplerimizden ayrışıyoruz.
  • AB’nin aday ülkeler için uyguladığı “Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı” (IPA) kapsamında projeler geliştirip uyguluyoruz. IPA 2 kapsamında geliştirdiğimiz “Tasarımdan Üretime: Türkiye’de Hazır Giyim Sektörünün Dijital Dönüşüm Projesi”ni 2022’de uygulamaya başladık.
  • IPA 3 kapsamında İHKİB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde tüm paydaşları bir araya getiren ‘Karbon Ayak İzinin Takibi ve Azaltılması’ projemizi Haziran 2025’te başlatacağız.
  • Temmuz 2024 itibarıyla Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri Programı çerçevesinde hibe kullanmaya hak kazandık. Tüm bu projeler için Avrupa Birliği’nin İHKİB’e hibe desteği 37 milyon euro’ya ulaştı.
  • Sektörün farkındalığını artırmak için de yoğun bir çalışma yürütüyoruz: Kurumsal karbon ayak izi ölçümü ve hesaplanması, ürün yaşam döngüsü, iklim değişikliği, sera gazı emisyonu gibi konularda eğitim programları düzenliyoruz.
  • İHKİB olarak firmalarımızı dünyanın dört bir yanındaki alıcılar ile buluşturduğumuz fuar ve heyetler, sektörün uluslararası rekabetçiliğini destekleyen URGE projeleri düzenliyoruz.
  • Tasarım, markalaşma, dijitalleşme ve tanıtım gibi birçok başlık altında firmalarımıza sunulan devlet desteklerine aracılık ediyor, sektörün katma değerli ihracatı için 32 yıldır Koza Genç Tasarımcıları Yarışması’nı düzenliyoruz.
  • Şubat 2022’de sektöre kazandırdığımız IFCO İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı, düzenlendiği ilk sezonda Avrupa’nın en büyük Hazır Giyim ve Moda Fuarı oldu.