Arama
Servisler
Sosyal Medya

Hazır giyim sektörünün 3 temel beklentisi var

Bu yıl 19 milyar dolar civarında ihracat öngören hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün kısa vadede 3 temel önlem beklentisi var. O beklentileri İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan açıkladı.

Bu yıl 19 milyar dolar civarında ihracat öngören hazır giyim

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (TTSİS) yayın organı Tekstil İşveren dergisine açıklamalarda bulundu.

2024’ün özellikle hazır giyim ve konfeksiyon gibi emek yoğun sektörler özelinde çok daha sıkıntılı geçtiğini söyleyen Paşahan, küresel pazarlarda talebin iki yıldır yavaş seyrettiğini, ancak asıl sorunun Türkiye’de maliyetlerle kur arasındaki makasın açılmasından kaynaklandığını belirterek, şunları ifade etti:

“Girdi maliyetlerindeki yüksek artışlara rağmen döviz kurunun yatay seyri nedeniyle fiyat tutturmakta zorlanıyoruz. Öyle ki üretim
maliyetlerinde dolar bazında Asya’daki rakiplerimize göre yüzde 40-50, Avrupa’daki bazı ülkelere göre yüzde 15-20 daha pahalıyız. Dolayısıyla rekabet gücümüzü kaybettik.”

İhracattaki daralmaya paralel birçok firmanın üretimini durdurduğunu ya da küçülmek zorunda kaldığını kaydeden Paşahan, bu durumun istihdama da yansıdığını hatırlattı.

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan

Paşahan, “Hazır giyimde 2022’nin sonunda 738 bini aşan istihdamımız, 2023 sonunda 647 bine, Eylül 2024’te ise 591 bine geriledi. Bu,
19 ayda 147 bin istihdam kaybı anlamına geliyor. Mevcut gidişata baktığımızda 2025’in ilk yarısının da zor geçeceğini söylemek durumundayım.” dedi.

Paşahan, sektörde kısa vadede toparlanma için alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

    • Öncelikle döviz kuru, girdi maliyetlerine paralel hareket etmeli.

    • Hammadde ithalatında uygulanan ilave vergilerle referans fiyat gözden geçirilmeli.

    • Emek yoğun sektörler için istihdam teşvik ve destekleri artırılmalı.

Paşahan, Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulunda yaptıkları değerlendirmeler ışığında iyimser senaryoda 2025 ihracatının 19 milyar
dolar civarında gerçekleşeceğini öngördüklerini de sözlerine ekledi.