Gömlek Sanatçısı İlhan İskit, gömleği sanata dönüştüren hikayesini Bursa Tanık‘tan Merve Özdemir Çevik’e anlattı.
1954 yılında Bursa Çobanbey’de doğan ve tekstille babasına ait konfeksiyon atölyesinde tanışan İskit, İstanbul’dan toptan gömlek alım satımıyla başlayan sürecin zamanla üretime evrildiğini söyledi.
‘Haftada 2 bin gömlek dikiyordum’
Sanat Okulunda aldığı teknik resim eğitim sayesinde kendi kalıplarını çıkarma konusunda başarılı olan İskit, fasonculukla başladığı meslek hayatında daha sonra kendi işini yapmaya karar vermiş.
Yıllarca İstanbul Beyoğlu’nda atölye çalıştıran ve haftada 2 bin adet gömlek üreten İskit, 1990’da memleketi Bursa’ya dönmüş.
Bursa’da da kendi atölyesinde üretime devam eden İskit, ünlü isimlerle de çalışmış:
‘Gömlek eğitimi verdim’
“Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu’nda gömlek eğitimi de verdim. Faruk Saraç bana ‘Seni İstanbul’a götüreyim, tesisimin başına geç’ dedi, fakat ben yaşlandım.”
Başarısının sırrını detaycılığa ve işine olan tutkusuna bağlayan İlhan İskit, “Her müşterimin kalıpları bende var, zevklerini biliyorum. En ince dikişi, en sıkı adım ayarında yapıyorum.” diyor.
‘Gençler mesleğe ilgisiz’
İskit, Bursa’da, belki de Türkiye’deki son gömlek sanatçısı…
“Her gömlek bir sanat eseri” Gençlerin ilgisizliğinden yakınan, oğluna bile mesleği öğretemediğini söyleyen İskit, yaşamının kalan bölümünü daha sakin ama yine gömlek dikerek geçirmek istiyor:
“Artık hayatının geri kalanını Burgaz’da geçirmeyi planlıyorum. Burada daha küçük bir atölye kurmayı düşünüyorum. Dikerken çok zevk alıyorum, ama artık yüzmek ve daha sakin bir yaşam istiyorum.”