‘Fabrikaların yurt dışına taşınmasının çok tehlikeli sonuçları olabilir’

KOBİ'lere sağlanan istihdam desteğinin tüm ihracatçı firmaları kapsaması gerektiğini söyleyen Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı Pınar Taşdelen Engin, "Sektörde birçok firma zorluklar nedeniyle Mısır gibi ülkelere gidiyor. Fabrikaların başka ülkelere taşınmasının çok tehlikeli sonuçları olabilir." dedi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı Pınar Taşdelen Engin, tekstil ve hazır giyimin enflasyon, enerji ve işçilik maliyetlerindeki yüksek artışlar karşısında üretimde zorlandığını söyledi.

Ekonomim’den Sadi Özdemir’e değerlendirmelerde bulunan Engin, “Kurun baskı altında tutulması nedeniyle uluslararası pazarlarda fiyat oluşturamaz hale gelindi. Hammadde fiyatlarında dünya genelinde gerileme olsa da firmalar zorlanıyor. İhracat rakamlarında gerilemeye yol açan bu durum karşısında birçok firma çözümü yurt dışına gitmekte arıyor.” dedi.

KOSGEB’in İstihdamı Koruma Destek Programının KOBİ’ler için olumlu bir adım olduğunu ve işletmelerin bir nebze de olsa rahatlamasına katkı sağlayacağını belirten Engin, “Ancak yetersiz olacağını düşünüyorum. Çünkü ihracatı yeniden artırabilmek için desteğin daha geniş kapsamlı olması gerekirdi. Desteğin sadece küçük işletmeleri değil, tüm ihracatçı firmaları kapsaması gerekiyor. Çünkü sektörde birçok firma zorluklar nedeniyle Mısır gibi ülkelere gidiyor. Fabrikaların başka ülkelere taşınmasının çok tehlikeli sonuçları olabilir. Desteklerin geniş kapsamlı ele alınması, şartlarının kolaylaştırılması, firmaların ihracat gücünü artıracağı gibi yeni yatırımları, dolayısıyla istihdam artışını beraberinde getirebilir.” diye konuştu.

Exit mobile version