Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, sanayicinin son 1,5 yıldır zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “1,5 sene önce beklentiler, 2024 yılının sonuna doğru iyileşme yaşanacağına dair idi, 2024 yılının sonunda rahatlarız diyorduk olmadı. Şimdi beklentiler, 2025 yılının haziran ayına çevrildi. Faizlerin aralık ya da ocak ayında düşmeye başlayacağı beklentisi hakim. Ekonomi politikalarının anlamlı hale gelmesi haziran-temmuz ayını bulacak gibi görünüyor. Ondan sonra, faizler düşer, borçlanma kolaylaşır, biraz da kur yükselirse, bizlerin de rekabet gücü artar. Bekleyip göreceğiz” dedi.
“Denizli sanayisi ayakta kalmayı hep başardı” diyen Kasapoğlu, bunun konkordato sayılarından da görebildiğini, Denizli’de yüksek bir sayı olmadığını söyledi.
‘Mısır’ı masasına koyan çok firma var’
Bu dönemde büyük bir yatırıma girilmemiş olmasının da Denizli’yi koruduğunu kaydeden Kasapoğlu, “Tekstilde Mısır’ı masasına koyan çok firma var, önümüzdeki süreçte de göreceğiz. Tekstilciler odağına Mısır’ı almış durumda. Müşterisini kaybetmemek adına daha ucuza mal edeceği bölgeleri inceliyor” diye konuştu.
Denizli’nin Türkiye ihracat sıralamasında 9. sırada yer aldığını, tekstil sektörünün Denizli’nin amiral sektörü olmasına rağmen, Denizli ihracatı içindeki payının düştüğüne dikkat çeken Kasapoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
‘Tekstil kendi başına katma değerli bir sektör’
“Denizli ihracatında tekstilin payı azalmaya başladı. Geçen sene yüzde 33 civarında iken 32’lere geriledi. Kur politikasından en çok etkilenecek sektörlerin başında tekstil sektörü geliyor. Öte yandan ilimizin gelişen sektörleri olan demir çelik, kablo ve makinede ihracatımız gelişiyor. İhracat birim fiyatlarına baktığımızda Denizli’de tekstil en katma değerli sektörlerin arasında gösteriliyor. Çünkü 15-20 dolar arasında hazır giyimde kilogram fiyatları var. Aslında bu bana göre bir katma değer. Çünkü, ihracatta Türkiye ortalaması 1-1,5 dolar seviyelerinde. Dolayısı ile tekstilin kendi başına katma değerli bir sektör olduğunu düşünüyorum.
‘Tekstili feda etmememiz lazım’
Ülkemizde tekstil sektöründe 1 milyon insanımız çalışıyor. Tekstil sektöründe çalışan 2 kişiden 1’i kadın. Denizli Eylül 2024 itibariyle kadın istihdam oranında Türkiye’de 1. sırada. Bu sektörümüzü feda etmememiz lazım. Kaldı ki konjonktür de hep Türkiye’nin lehine ilerledi. Fast Fashion denen hızlı moda akımı Türkiye’ye önemli bir kazanım oldu.
Biz Denizli olarak, ağırlıklı ev tekstilinde çalışıyoruz. Dünyada da Denizli, ev tekstilinde ciddi bir yere sahip. Ciddi bir know-how’ı var ve kendi modasını, kendi tasarımlarını ortaya koyabiliyor. Denizli tekstilinin globalde çok güçlü bir yeri var. Firmalarımız hızlı bir şekilde ürün geliştirip aksiyon alabiliyor, pazara hızlı bir şekilde girebiliyor. Bir şekilde oluşan yeni süreçlerde kendini ayakta tutabiliyor. Bu süreçler, Denizli tekstiline ciddi bir güç veriyor.”