Arama
Servisler
Sosyal Medya

Diyarbakır’da 8 tekstil firması kapandı, sırada 10 firma var

Diyarbakır’da tekstil sektöründe alarm zilleri çalmaya başlarken son üç ayda 8 tekstil firması kapısına kilit vurdu. 10 firma ise kapanma tehdidi altında.

Diyarbakır'da tekstil sektöründe alarm zilleri çalmaya başlarken son üç ayda

Artan kredi faizleri, yüksek teminat bedelleri ve TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı, tekstil sektörünü ihracat pazarında zor duruma düşürdü.

Kriz sonrası Avrupa ülkeleri ticarette Asya pazarına yönelirken, Diyarbakır’daki işletmeler sipariş alamayınca son üç ayda 8 tekstil firması kapısına kilit vurdu. 10 firma ise kapanma tehdidi altında.

Konuya ilişkin Amidahaber’e konuşan Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayas, şu ifadeleri kullandı:

“Batı’da firmalar krediye daha rahat ve uygun koşullarda ulaşabiliyor. Bizden ise daha yüksek teminatlar isteniyor. Hatta bazı kamu bankaları 1 milyon liralık krediye karşılık 1,5 milyon lira teminat talep ediyor. Eğer krediye ulaşabilseydik, bugün 10-12 firma daha faaliyete geçmiş olurdu.”

‘Tekstil kan kaybediyor’

GÜNTİAD Başkanı Sezai Ayas

Diyarbakır’daki tekstil firmalarının yüzde 75’inin ham madde ihtiyacı olmadan fason üretim yaptığına dikkat çeken Ayas, şöyle devam etti:

“Artan maliyetler ve düşen siparişler sektörde ciddi bir daralma yaratıyor. Son üç ayda 8 firma kapanırken, 10 firma ise üretimini durma noktasına getirdi. Özellikle Güney Asya ülkeleriyle rekabet edemiyoruz. Mısır, Bangladeş, Endonezya gibi ülkeler daha avantajlı hale geldi. Avrupa ve ABD pazarında Türkiye’nin payı giderek azalıyor. O yüzden tekstil kan kaybediyor.”

Diyarbakır’da tekstil sektöründe yaşanan sorunlar geçtiğimiz günlerde CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından Meclis gündemine taşınmıştı.