tekstilhaber.com HABER MERKEZİ-ÖZEL HABER
AB’nin yıl ortasında uygulama koyduğu “Sürdürülebilir Ürünler İçin Ekotasarım Yönetmeliği”, Avrupa pazarına sunulan ürünlerin enerji performansını ve çevresel sürdürülebilirlik yönlerini önemli ölçüde iyileştirmeyi amaçlıyor.
Yönetmelik çerçevesindeki uygulamalarla, 1990’da kaydedilen seviyelere kıyasla 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarında yüzde 55’lik bir azalma hedefleniyor.
DPP nedir?
Yönetmeliğin temel taşlarından biri Digital Product Passport (DPP), yani Dijital Ürün Pasaportu…
Peki DPP nedir? Tekstil ve diğer sektörler için DPP neden önemli?
Dijital Ürün Pasaportu, tüketicilere ve işletmelere AB pazarına sunulan ürünlerin çevresel ve sürdürülebilirlik yönleri hakkında daha fazla şeffaflık ve bilgi sağlamayı amaçlayan bir dijital araç.
Sürdürülebilir ürünleri teşvik etmeyi amaçlayan DPP uygulaması kapsamında bir işletmenin AB pazarına sunduğu her ürünün kendine özgü bir bilgi pasaportuna sahip olması gerekecek.
DPP zorunlu mu ?
DPP henüz zorunlu değil, ancak yakında bir dizi ürün için gerekli olacak.
DPP’nin 2026 ile 2030 arasında zorunlu hale getirilmesi bekleniyor.
Bu kural 27 AB üye ülkesinin tamamına yayılacak ve çok çeşitli ürün kategorilerine uygulanacak.
DPP hangi sektörlerde olacak?
DPP’de yüksek çevresel etkiye ve iyileştirme potansiyeline sahip ürünlere öncelik verilecek.
Bu ürünler şu sektörleri kapsayacak:
- Tekstil (özellikle giyim ve ayakkabı)
- Mobilya
- Kimyasallar
- Piller
- Tüketici elektroniği
- Elektronik cihazlar
- İnşaat ürünleri
DPP’nin yararları
- Gelişmiş şeffaflık: DPP şirketlere ürünlerinin kökeni, malzemeleri ve çevresel etkileri hakkında ayrıntılı bilgi sağlayacak. Bu bir şirketin markasının ve müşterilerine yönelik küresel görünürlüğünü artıracak.
- Gelişmiş tedarik zinciri yönetimi: Pasaportlar, bir ürünün tüm değer zincirini kapsayan kapsamlı bir dijital kayıt sunacak. Bu gelişmiş görünürlük, şirketlerin çevresel etkiyi azaltmak ve daha sürdürülebilir ve verimli bir tedarik zinciri sağlamak için süreçleri optimize etmelerini sağlayacak.
- Mevzuata uyum: DPP şirketlerin çevre standartlarına ve düzenlemelerine kolayca uymasını sağlayarak, sorumlu ve sürdürülebilir iş uygulamalarına olan bağlılığı teşvik edecek.
- Riskleri belirler: DPP, net bilgiler toplayarak, gerçek zamanlı izleme ve işbirlikçi veri paylaşımı yaparak, potansiyel ve gerçek riskleri belirleyecek. Şirketlerin, riski en aza indirmek için proaktif bir yaklaşım benimseyerek, özgünlük, uyumluluk ve çevresel etkiyle ilgili sorunları yakalamalarına yardımcı olacak.
- Güven oluşturur: Bir ürünün kökeni, orijinalliği ve ilgili standartlara uygunluğu hakkında şeffaf ve doğrulanabilir bilgiler sağlayarak müşteri, yatırımcı ve diğer paydaşlar arasında güven oluşturacak.
(İnografik: Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı)
DPP tekstil için neden önemli?
- Yeni uygulama ile tekstil ve hazır giyim sektöründe sürdürülebilirlik artacak ve çevresel etkilerin daha iyi yönetilmesini teşvik edecek.
- Ürünlerin tüm yaşam döngüsü boyunca takip edilmesi sayesinde geri dönüşüm süreçleri daha verimli hale gelecek.
- Tasarım aşamasında döngüselliği artıracak önlemler alınabilecek
- Markalar için rekabet avantajı sağlayacak